5 tips voor het kopen van een goede regenton
beste regenton uitkiezen

5 tips voor het kopen van een goede regenton

Ben jij op zoek naar de beste regenton? Ik heb een aantal tips voor je klaarstaan waar je op moet letten bij het kopen van een goede regenton. Want hoe groot moet de regenton eigenlijk zijn? Over welke functionaliteiten moet een regenton beschikken? En hoe sluit je een regenton aan?

Bekijk deze tips en kies de beste regenton voor in jouw tuin. Onderaan dit artikel vind je de 5 beste regentonnen voor in jouw tuin, mijn eigen favoriet is de Elho Green Basics.

Wat is een goede regenton? 5 tips voor de beste regenton

Materiaal van de regenton

Een regenton kan van PVC , kunststof of hout gemaakt zijn. Een houten regenton heeft vaak meer onderhoud nodig dan een regenton van PVC of kunststof, omdat hout kan uitzetten en krimpen in aanraking met water.

Een regenton van PVC of kunststof heeft in principe geen onderhoud nodig. Wel is het belangrijk de regenton bij vorst leeg te laten lopen. Bij vorst bevriest het water en zet het uit, waardoor er scheuren in de regenton kunnen ontstaan.

Wat is het beste formaat voor de regenton?

Naast het materiaal van de regenton is het belangrijk om een goed formaat voor de regenton te kiezen. Per regenton verschilt het hoeveel liter er in een regenton kan.

Hoe groot de regenton moet zijn hangt af van wat je er mee gaat doen, maar ook van de grootte van jouw tuin.

Wij hebben zelf een regenton van 200 liter en na 1 goede regenbui zit deze regenton al vol. Het is dat wij niet meer plek in onze kleine tuin hebben, anders zouden wij een grotere of meerdere regenton(nen) nemen. De wateroverlast in onze buurt is namelijk groot en hoe meer regentonnen er in de buurt zijn, hoe meer dit het riool ontlast.

Met een regenton van 200 liter hebben wij doorgaans meer dan voldoende water om onze kleine tuin regelmatig te bewateren en ook nog de kamerplanten water te geven.

Heb je een grote tuin en meer dan voldoende ruimte? Dan kan je beter voor een extra grote regenton kiezen, omdat je bij een grote tuin als het goed is meer regenwater verbruikt. Hoe meer water de regenton kan opvangen, hoe meer water je kunt besparen in droge periodes.

Heb je juist een kleine tuin of misschien zelfs een balkon en eigenlijk geen plek voor een regenton? Dan is de Green basics rain catcher met 35 ml inhoud een mooie oplossing om toch regenwater op te vangen waarmee je je planten water kunt geven.

Naast de tuin bewateren en kamerplanten water geven met water uit de regenton kan je het regenwater ook gebruiken als drinkwater voor huisdieren, om ramen mee schoon te maken en om je auto mee te wassen.

Omdat er geen kalk in regenwater zit is dit water geschikt voor meerdere toepassingen.

Kijk goed naar de hoogte van het kraantje

Iets wat vaak vergeten wordt, maar wel heel belangrijk is voor een goede regenton, is de hoogte van het kraantje. Bij veel regentonnen zit het kraantje namelijk redelijk laag. En dit is lastig, want dan kan je er vaak alleen een hele kleine gieter onder plaatsen. Dat is niet zo handig als je de hele tuin water wilt geven met het water uit de regenton.

Veel mensen kiezen er daarom voor om de regenton bijvoorbeeld op een stapel tegels te zetten, zodat er makkelijk een grote gieter onder de regenton past.

Ook zou je er voor kunnen kiezen om een regenton voet onder de regenton te installeren als het kraantje van de regenton te laag zit.

Praktischer, en mooier, is het om een regenton te kiezen waarbij het kraantje al wat hoger zit zoals bij de Elho Green Basics regenton. Onderaan deze regenton zit ook een stop, waardoor je bij vorst de regenton toch makkelijk leeg kan laten lopen.

En zelf sluit ik regelmatig de tuinslang op de regenton aan, waardoor ook het water onderin de regenton gebruikt kan worden.

Hoe ziet de regenton er uit?

Zeker als je een kleine tuin hebt is het voor veel mensen ook niet onbelangrijk hoe de regenton eruit ziet. Een regenton kan je lang niet altijd in een hoekje in de tuin verstoppen, dus het is zonde als je uitkijkt op een lelijke ton in de tuin.

Gelukkig zijn er steeds meer mooie regentonnen te kopen, ook in goedkopere modellen.

Zo zijn er regentonnen in verschillende kleuren als antraciet en terracotta te koop. Ook kan je kiezen voor design modellen en een regenton met plantenbak als deksel zoals de Elho Green Basics.

goede regenton kopen

Hoe installeer je een regenton?

In principe is het installeren van een regenton niet moeilijk en moet ook elke regenton op dezelfde manier geïnstalleerd worden. Hier lees je meer informatie over het aansluiten van de regenton op de regenpijp.

Bij sommige regentonnen wordt al automatisch een vulautomaat meegeleverd om de regenton op de regenpijp aan te sluiten, maar dit is niet altijd zo.

Gelukkig kan je een vulautomaat ook eenvoudig los bij bestellen. Voor de meeste standaard bijgeleverde vulautomaten moet je een stuk uit de regenpijp zagen, wat heel onhandig is.

Door zelf voor een vulautomaat te kiezen kan je er ook 1 kiezen waarbij je slechts een kleine opening in de regenpijp hoeft te boren, dit vind ik persoonlijk veel handiger.

De top 5 beste regentonnen

Om de keuze wat makkelijker te maken heb ik de beste regentonnen voor je op een rij gezet. De Elho Green basics regenton heb ik zelf al jaren in huis en hier heb ik heel goede ervaringen mee. Maar ook de andere regentonnen in dit rijtje hebben goede reviews en behoren tot de top 5 regentonnen voor in je tuin.

Welke regenton kies jij?

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven