Verleng de levensduur van je mechanische ventilatie met deze handige tips - InteriorTwin
mechanische ventilatie onderhoud

Verleng de levensduur van je mechanische ventilatie met deze handige tips

Veel woningen beschikken tegenwoordig over mechanische ventilatie. Als je huis na 1970 is gebouwd dan is de kans groot dat je mechanische ventilatie in huis hebt en sinds 2006 is dit zelfs verplicht bij nieuwbouwhuizen en grote renovatieprojecten.

Maar waarom is mechanische ventilatie nou eigenlijk zo belangrijk in huis? En belangrijker nog, wat kan je zelf doen om te zorgen dat de mechanische ventilatie zo lang mogelijk goed blijft werken?

Ik deel graag meer informatie in dit artikel.

Waarom is mechanische ventilatie zo belangrijk in huis?

Huizen worden steeds beter geïsoleerd. In oudere huizen is regelmatig nog sprake is van een goede natuurlijke ventilatie door bijvoorbeeld tochtstromen. In nieuwere huizen is hier geen sprake meer van. Zeker als je de ramen dichthoudt is er nog nauwelijks sprake van ventilatie.

En dat is ongezond. Want in een huis waarin geleefd wordt komt veel vuile en vochtige lucht vrij, bijvoorbeeld door te ademen, douchen, koken en wassen.

Als deze vieze lucht te lang in huis blijft hangen kan dit impact hebben op je gezondheid. Denk aan klachten als hoofdpijn of een droge huid. Maar als deze situatie langdurig aanhoudt kunnen er ook schimmels in huis ontstaan en dat is al helemaal niet gezond.

Daarom is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Omdat, vooral bij nieuwere huizen, natuurlijke ventilatie niet voldoende is is het belangrijk om goede mechanische ventilatie te hebben.

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat vuile lucht wordt weggezogen uit je huis. In de keuken, badkamer en wc worden ventilatiekanalen geplaatst. Een motor in dit systeem zorgt ervoor dat de vuile lucht wordt afgezogen en verwijderd wordt uit je huis.

Natuurlijke ventilatie, bijvoorbeeld d.m.v. roosters bij het raam of open ramen, zorgen er vervolgens voor dat schone lucht naar binnen komt.

De mechanische ventilatie werkt met sensoren. Als je aan het koken bent of net gedoucht hebt springt de ventilatie bijvoorbeeld aan om de vochtige en vieze lucht af te voeren.

De mechanische ventilatie zorgt er dus voor om de lucht in huis gezond te houden. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er ook altijd schone en frisse lucht naar binnen kan stromen, bijvoorbeeld door ventilatieroosters bij het raam of een raam open te zetten.

Hoe kan je mechanische ventilatie het beste schoonmaken?

Om de levensduur van mechanische ventilatie te verlengen is het belangrijk deze regelmatig te onderhouden. Het is misschien een klus waar je niet snel aan denkt, maar regelmatig onderhoud verlengt wel de levensduur van de mechanische ventilatie.

Een deel van dit onderhoud kan je zelf doen, door de ventilatieroosters regelmatig schoon te maken. Het schoonmaken van de ventilatiebox en ventilatiekanalen kan je beter overlaten aan de specialist.

Het schoonmaken van de ventilatieroosters is niet zo ingewikkeld. Zelf doe ik dit ongeveer 1 keer per jaar.

In ons huis zitten ventilatieventielen. Deze kan je losdraaien en vervolgens schoonmaken met een sopje. Heb je een ventilatierooster? Deze kan je vaak met een aantal schroefjes losmaken en vervolgens ook met een sopje schoonmaken.

Nu het rooster of het ventiel los is kan je met een stofzuiger voorzichtig het ergste vuil rondom het kanaal ook opzuigen. Vervolgens draai je het ventiel of het rooster weer vast.

Omdat verschillende onderdelen in de ventilatiebox vrij kwetsbaar zijn is het beter om deze niet zelf schoon te maken, maar dit door een specialist te laten doen. Dit moet ongeveer 1 keer in de 2 jaar gebeuren.

Voor het schoonmaken van het ventilatiekanaal is specialistische apparatuur nodig en daarom kan je dit ook beter door de specialist laten doen. Dit moet ongeveer 1 keer in de 4 a 6 jaar gebeuren.

Je kunt ook een onderhoudscontract afsluiten waarin dit geregeld wordt. Zo hoef je zelf niet in de gaten te houden wanneer de mechanische ventilatie gereinigd moet worden. Wij hebben dit zelf ook, gecombineerd met het onderhoud aan de cv-ketel, en het is ideaal dat je hier geen omkijken naar hebt.

Door de mechanische ventilatie op tijd schoon te maken zorg je ervoor dat deze optimaal blijft werken, minder energie verbruikt en daarnaast langer meegaat. Als je de mechanische ventilatie niet reinigt kan de sensor bijvoorbeeld minder goed herkennen wanneer de lucht gereinigd moet worden en werkt deze minder goed.

Hoe vaak moet de mechanische ventilatie vervangen worden?

Al je de mechanische ventilatie goed onderhoudt kan de levensduur verlengd worden. Toch zal de mechanische ventilatie ongeveer eens in de 15 jaar vervangen moeten worden.

Voor mechanische ventilatie vervangen hoef je gelukkig niet alles te vervangen. Het vervangen van de box is doorgaans voldoende en je kunt ervoor kiezen om meteen de ventilatiekanalen te laten reinigen.

Wat als er in huis geen mechanische ventilatie is?

Nieuwere huizen beschikken al over mechanische ventilatie, maar als je huis wat ouder is kan het zijn dat er nog geen mechanische ventilatie is.

Natuurlijk kan je dan kijken naar de mogelijkheden om mechanische ventilatie aan te leggen. Dit is de beste optie voor schone lucht in huis, maar kost in de meeste situaties wel veel geld. Daarnaast is dit ook niet altijd mogelijk.

Wat kan je in zo’n geval doen?

Het allerbelangrijkste is dat je goed blijft ventileren. Zorg er dus altijd voor dat er voldoende ramen openstaan om frisse lucht in huis te laten en vuile lucht af te voeren.

Eventueel kan je ook een luchtreiniger aanschaffen in een ruimte waar veel geleefd wordt om hier de lucht te verfrissen.

Met deze tips weet jij wat je moet doen om de levensduur van de mechanische ventilatie te verlengen.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven