Mijn tips voor het creëren van je eigen droomtuin
tips droomtuin

Mijn tips voor het creëren van je eigen droomtuin


Onze eigen tuin is toch echt wel mijn eigen droomtuin. Voor nu in ieder geval, want als dromen mag dan zou ik ooit een grote tuin met eigen kas willen. Maar binnen de aantal vierkante meters die we hebben voldoet onze tuin aan alle wensen.

Is jouw eigen tuin nog niet helemaal naar wens? Kan je nog wel wat inspiratie gebruiken voor het inrichten van je eigen droomtuin? In dit artikel deel ik graag mijn tips voor het creëren van een eigen droomtuin. Van de basis zoals het aanleggen van de tuin (bijvoorbeeld met materialen van HomingXL) tot de details.

Lees snel verder voor mijn tips.

Maak een ontwerp van je droomtuin

Voor je echt aan de slag kan in de tuin ga je eerst goed nadenken over de inrichting van de tuin.

Je kunt niet zomaar aan de slag, want dan is de kans groot dat je spijt krijgt van keuzes omdat je bij het inrichten van de tuin niet goed hebt nagedacht over waar de tuin van je dromen aan moet voldoen.

Neem daarom eerst goed de tijd om na te denken over jouw droomtuin en maak hier een (simpel) ontwerp van. Zo heb je van te voren een goed plan uitgedacht en kan je doelgericht aan de slag met het inrichten van de tuin.

Bekijk ook mijn tips om zelf een tuinontwerp te maken.

Wees niet bang het ontwerp van je tuin aan te passen

Een tuinontwerp is de basis, maar wees niet bang om gaandeweg veranderingen aan te brengen.

Zowel in huis als in de tuin geldt dat een inrichting niet statisch is en dit gaandeweg kan veranderen. Bijvoorbeeld omdat je smaak veranderd of omdat in de praktijk iets toch niet goed werkt.

Oorspronkelijk was onze tuin vrij strak en modern ingericht, maar ik kwam erachter dat ik toch meer groen in de tuin wilde. Het is dan echt niet zo ingewikkeld om een aantal tegels uit de tuin te halen voor meer groen.

groen tuin

Ook hadden wij een parkeerplaats bij de tuin die wij weinig gebruikten. Van composiet planken kan je snel vlonders maken, dus onze parkeerplaats is nu omgetoverd tot een sfeervol terras.

Zeker met de pergola die we er later boven hebben geplaatst is dit een heel fijn hoekje geworden.

Wees dus niet bang om je tuinontwerp gaandeweg aan te passen, want in de meeste gevallen wordt de tuin er alleen maar mooier van!

Zorg voor voldoende groen

Een tuin zonder groen is geen tuin, maar een terras. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die hun tegeltuin vervangen voor meer groen.

Groen maakt gelukkig, werkt ontspannend en is goed voor iedereen. Ook werkt groen verkoelend en vangen planten en bomen regenwater op. Omdat de regenbuien steeds extremer worden is dit goed voor de afwatering in de tuin.

Zeker als je, net als wij, in een versteende omgeving woont dan is er genoeg reden om te kiezen voor groen in de tuin.

Ga daarbij ook eens de hoogte in en durf te kiezen voor een boom in de tuin. Zo creëer je nog meer diepte in de tuin, wat extra mooi staat.

Richt het terras sfeervol in

Als de basis staat kan je het terras sfeervol inrichten. Kies daarbij voor comfortabele meubels waarop je urenlang kunt ontspannen.

Dit hoeft niet altijd duur te zijn. Onze bank bestaat bijvoorbeeld uit gratis pallets en opgeknapte tuinkussens. Een goedkope oplossing, maar we kunnen hier urenlang zitten. Zeker onder de overkapping kunnen we soms op druilerige dagen lekker buiten zitten.

Richt het terras sfeervol in met planten in pot, een buitenvloerkleed, tuinposters en meer leuke decoratie voor in de tuin. Zo wordt de tuin echt een verlengstuk van de woonkamer.

Vergeet de verlichting niet

Tuinverlichting is niet alleen functioneel, maar als je voor sfeerverlichting kiest wordt de tuin ook ‘s avonds mooi verlicht.

Denk aan:

  • Wandverlichting aan de schutting
  • Spots tussen de planten gericht op je favoriete boom
  • Prikkabels als sfeerverlichting
  • Lampions

Zo is je tuin niet alleen overdag een droomtuin om te zien, maar kan je ook ‘s avonds van de tuin genieten.

Lok dieren naar de tuin

Sinds een aantal jaar doen wij ons best meer dieren naar de tuin te lokken en geloof mij, je tuin wordt er zo veel leuker van.

Bijen, vlinders en andere insecten die snoepen van de bloemen in de tuin. Vogels die eten komen halen of even komen drinken in de fontein. Er is zoveel te zien in onze tuin.

Met deze tips kan jij ook aan de slag met het creëren van je eigen droomtuin. Wat mag er in jouw droomtuin niet ontbreken?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven