Eén van mijn favoriete planten voor in de tuin is de Erysimum, ook wel bekend als het muurbloempje of de steenraket. Deze vrolijke bloeier is een aanwinst voor elke tuin. De Erysimum staat bekend om zijn lange bloeitijd en vrolijke kleuren.
Wij hebben het muurbloempje zelf in onze geveltuin geplaatst, maar deze makkelijke tuinplant met bloemen doet het goed op vrijwel elke zonnige plek.
In dit artikel lees je meer informatie over de Erysimum.
Koop bij:
Soorten Erysimum
Er zijn meerdere soorten en kleuren Erysimum planten te koop.
- De Erysimum Bowles Mauve heeft mooie paarse bloemetjes.
- De Erysimum Constant Cheer heeft roze en gele bloemetjes en verkleurt steeds iets hoe verder hij groeit.
- Erysimum Red Jep staat bekend om zijn rode bloemen.
- De Erysimum Cheiri heeft bloemen oranje / geel van kleur.
Standplaats voor de Erysimum
Deze tuinplant staat het liefst op een zonnige en droge plek. Het is belangrijk dat de plek voedselrijk en goed waterdoorlatend is. Ik heb zelf de Erysimum in onze geveltuin geplaatst, maar je kunt deze plant ook een plek geven in de border of zelfs in de rotstuin.
Hou er wel rekening mee dat de plant 50 tot 60 cm hoog kan worden. Daardoor kan hij nog weleens andere planten in de schaduw zetten en veel ruimte innemen. Het is dus een mooie plant om de border mee op te vullen, maar als je er te kleine planten naast zet vallen deze minder op.
Bloeitijd van de Erysimum
Dit is de reden waarom ik zo’n fan ben van de Erysimum. Hij heeft namelijk een hele lange bloeitijd.
Officieel bloeit hij van mei tot en met november. Maar in onze geveltuin heeft hij afgelopen jaar tot en met december gebloeid en in februari verschenen alweer de eerste bloemen. Ik heb geen enkele andere plant die zo lang bloeit.
Daarnaast zijn insecten als bijen gek op het muurbloempje. Ook vlinders komen volop op de Erysimum af. Wil je meer biodiversiteit in je tuin? Dan past deze plant dus heel goed.
Officieel is de Erysimum een tweejarige plant. De plant leeft dus niet heel lang. Toch zijn er online ook verhalen te lezen van mensen waarbij de Erysimum voor het vierde jaar weer bloeit. Bij mij staat de Erysimum nu ruim een jaar, dus ik ben benieuwd hoe lang deze blijft bloeien.
Verzorging
De Erysimum heeft niet heel veel verzorging nodig. In droge periodes geef je de plant zo nu en dan wat extra water.
UItgebloeiende bloemen kan je het beste verwijderen om verdere groei te stimuleren. Zelf knip ik de steel dan helemaal terug, zodat hij weer opnieuw kan bloeien.
In de winter heeft de Erysimum wat extra aandacht nodig als het echt koud wordt. In principe kan de plant tegen vorst tot -10 graden. Wordt het kouder? Dan is het wel slim de plant te beschermen. Bekijk deze tips om planten tegen vorst te beschermen.
Erysimum snoeien
De Erysimum snoei je het beste na de bloei. Omdat de bloei soms heel lang duurt kan dit soms pas heel laat in het najaar. Zelf kon ik mijn muurbloempje bijvoorbeeld pas in december snoeien. Het is dan belangrijk dat het die periode niet vriest, want hier kan de plant niet tegen.
Je snoeit de sprieten waar de bloempjes aan hebben gegroeid helemaal terug. Als de bloemen uitgebloeid zijn trek je het steeltje er vaak heel makkelijk uit. Je kunt het groen om de bloemen heen ook licht terugsnoeien, maar dit heb ik zelf niet gedaan.
Zelf knip ik soms tussendoor ook wat bloemen met tak weg, omdat de plant enorm groeit. Officieel wordt aangeraden om alleen te snoeien na de bloei, maar af en toe een spriet weghalen zorgt tot nu toe niet voor problemen.
Stekken
Je kunt de Erysimum ook zelf stekken en daarmee nieuwe planten aanmaken.
Het muurbloempje stek je in mei, juni of juli. Dit doe je door een steel zonder bloem af te knippen op ongeveer 7 a 10 centimeter.
Dit stekje zet je hierna in stekgrond op een licht plek, maar niet in de volle zon. Geef deze regelmatig water.
Ik heb nu mijn eerste stekje staan en ga dit dus zelf proberen. Maar als het niet lukt is het ook geen probleem, want een Erysimum is gelukkig een goedkoop plantje om opnieuw aan te schaffen.
Combineren met andere planten
De Erysimum groeit uitbundig en wild en neemt hierdoor al gauw de aandacht af van de omliggende planten.
Zelf heb ik de Erysimum in eerste instantie gecombineerd met de Scabiosa, maar deze valt hierdoor nauwelijks meer op. Wel combineert het muurbloempje prachtig met de Toscaanse Jasmijn.
Combineer de Erysimum bij voorkeur met andere planten die lekker uitbundig bloeien en daardoor niet wegvallen. Of kies voor planten die wat hoger groeien en daardoor opvallen. Denk aan de lavendel, Afrikaanse lelie of vingerhoedskruid.
Ik ben benieuwd of jij ook kiest voor de Erysimum in de tuin!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: