De zomer is bijna voorbij. Het zou best kunnen dat er nog een paar mooie dagen aankomen waarbij we in de tuin kunnen zitten, maar toch wordt het tijd om na te denken welke tuinklussen je dit najaar nog wilt oppakken.
Ook in het najaar is er nog genoeg te doen in de tuin. Zelf pak ik bijvoorbeeld bijna altijd nog even de hogedrukreiniger erbij, zodat de tuintegels er weer mooi bij liggen voor de winter. Ook kijk ik nog of ik planten wil verplaatsen en of er misschien ook nog planten gesnoeid moeten worden.
In dit overzicht deel ik tuinklussen die je nog dit najaar kunt oppakken. Zo weet jij wat er nog moet gebeuren en kan je je hier alvast op voorbereiden.
1. Heg snoeien
In de zomer is de heg waarschijnlijk flink gegroeid. Het najaar is de perfecte tijd om de heg flink bij te snoeien. Het hangt natuurlijk van het type heg af wat de beste snoeitijd is.
Via Google kan je heel makkelijk informatie inwinnen wat de beste tijd is om jouw type heg te snoeien. Voor sommige soorten geldt dat dit eigenlijk al eind juli moet gebeuren, andere heggen kan je nog prima in september en oktober snoeien.
Als het bij jouw type heg kan, is het ook verstandig om tot minimaal september te wachten met het snoeien van de heg. Dan is het broedseizoen voorbij en weet je zeker dat er geen nestje meer in de heg zit. Zelf hadden wij eind augustus bijvoorbeeld nog een nestjes merels in de tuin zitten.
Zelf hebben wij een schutting begroeid met klimop en die groeit zo hard dat we die meerdere keren per jaar even bij snoeien. Eigenlijk wil ik nog een keer een goede heggenschaar aanschaffen. Ik knip nu namelijk nog met een snoeischaar en dat is helemaal niet handig. Misschien moet ik die heggenschaar toch nog maar snel voor de laatste snoei aanschaffen!
2. Klimplanten inkorten
Niet alleen de heg is waarschijnlijk flink gegroeid, ook de klimplanten zijn als het goed is flink de hoogte ingeschoten.
Zelf hebben wij in onze geveltuin een Toscaanse Jasmijn staan waarbij de takken een heel stuk voorbij het raster zijn gegroeid. En onze druif over de pergola is ook alle kanten op gegroeid.
Je kunt klimplanten in het najaar, nadat ze zijn uitgebloeid, een heel stuk inkorten. Niet alleen kan dit de bloei in het voorjaar weer bevorderen, maar ook voorkom je zo dat loshangende takken in de herfst en de winter in de weg hangen.
In deze periode waait het vaak hard en het is dan niet fijn als er loshangende takken in de weg zitten. Vorig jaar waaide bijvoorbeeld een deel van de druiventak van de pergola en hing continue in de weg als we de tuin uitliepen. Het is daarom verstandig om te kijken of loshangende takken niet beter ingekort kunnen worden.
In plaats van de klimplanten inkorten kan je natuurlijk ook kijken of je extra rasters kunt bijplaatsen of loshangende takken kunt vastzetten, zodat de klimplanten nog meer ruimte hebben om te groeien. Zelf willen wij in de geveltuin nog meer rasters bijplaatsen, maar dit klusje staat wel pas voor het voorjaar gepland. Dit najaar pakken wij daarom eerst de snoeischaar erbij.
3. Gazon herstellen
Ook het gazon heeft waarschijnlijk flink wat te stellen gehad in de zomer. Het is niet zo gek als er kale en droge plekken zijn ontstaan op het gras in de zomer.
Zowel in het najaar als in het voorjaar kan je het gazon herstellen. De temperatuur is dan goed en het is vochtig genoeg, waardoor het gazon voldoende tijd heeft om weer te herstellen.
4. Groene aanslag verwijderen
Zelf probeer ik altijd twee keer per jaar de groene aanslag te verwijderen in de tuin. Onze tuin ligt een groot deel van de dag in de schaduw en krijgt van oktober tot maart zelfs helemaal geen zon, waardoor er snel groene aanslag ontstaat.
Zeker in het voorjaar hebben wij veel last van groene aanslag, maar door in het najaar nog een keer de tegels goed schoon te maken en zoveel mogelijk aanslag te verwijderen beperken wij de overlast.
Met teveel groene aanslag kan het behoorlijk glad worden in de tuin, zeker op het vlonderterras, en daarom vind ik het belangrijk regelmatig vuil en aanslag te verwijderen. In dit artikel leg ik uit waarom wij kiezen voor het verwijderen van de groene aanslag met een hogedrukreiniger.
Er zijn ook andere mogelijkheden om groene aanslag te verwijderen, maar gebruik alsjeblieft geen middelen als schoonmaak- of natuurazijn, bleek of (niet biologische) groene aanslagreiniger uit de winkel.
Deze zijn namelijk meestal schadelijk voor de natuur en voor dieren. Van de groene aanslagreiniger van de Action is bijvoorbeeld bekend dat katten en honden wonden aan de poten of bek oplopen als ze het terras oplopen nadat hiermee is schoongemaakt. Je kunt je afvragen hoeveel schade dit product dan aan de natuur aanbrengt.
5. Afgevallen blad op tegels verwijderen
In het najaar valt er ook heel wat blad uit de bomen. Blad in de borders en op het gazon is geen probleem en kan je het beste laten liggen. Het blad geeft namelijk voeding af aan de bodem, beschermd andere planten tegen vorst en is een schuilplek voor insecten en kleine dieren.
Maar blad op de tegels kan extra groene aanslag veroorzaken en als het nat is kan het hierdoor spekglad worden. Het is dus verstandig blad op de tegels regelmatig te verwijderen in het najaar.
6. Planten verplaatsen
Zowel in het najaar als in het vroege voorjaar (na de vorst) kan je planten verplaatsen.
Soms staan planten net niet helemaal op de goede plek of hebben planten zich misschien wel zo snel vermeerderd dat je deze op een andere plek in de tuin wilt bijplaatsen. Dit kan je dan prima in het najaar doen.
De planten staan dan niet meer in bloei en hebben voldoende tijd om bij te komen tot de volgende bloei.
Zelf heb ik bijvoorbeeld een aantal tuinplanten die iets hoger zijn geworden dan verwacht. Deze wil ik daarom een ander plekje geven in de border en de beste tijd hiervoor is het najaar.
7. Laatste tuinklussen oppakken
Misschien zijn er nog wel wat tuinklussen die je op had willen pakken, maar waar het nog steeds niet van gekomen is. Probeer dit nu nog te doen, anders loop je er in het voorjaar weer tegenaan.
Zelf kwamen wij er bijvoorbeeld afgelopen winter achter dat er wat problemen waren met de regenpijp bij de overkapping. Dit klusje hebben we lang weten uit te stellen, maar recent toch maar opgepakt omdat we er anders deze winter weer last van hebben.
Jij hebt vast ook nog wel van die klusjes liggen die er van de zomer (weer) niet van zijn gekomen. Nu het wat minder warm is, maar nog niet te koud, is het het perfecte moment om hier alsnog mee aan de slag te gaan.
8. Snoeien planten en bomen
Alhoewel veel planten en bomen het liefst gesnoeid worden in het voorjaar, zijn er ook planten die je het beste in het najaar of begin van de winter kunt snoeien. En sommige planten en bomen kan je het beste twee keer per jaar snoeien.
De druif snoei ik bijvoorbeeld na de laatste bloei. En de vijgenboom kan je, net als de meeste andere fruitbomen,het beste snoeien tussen eind november en januari. Ook rozenstruiken en lavendel kan je het beste in het najaar snoeien.
Kijk dus eens goed na wat je allemaal in de tuin hebt staan en wat de beste snoeitijd is. Zelf kwam ik er in het voorjaar achter dat ik al te laat was om de vijgenboom te snoeien en dat is zonde, want hij had nog veel harder kunnen groeien als ik op tijd was geweest met snoeien.
9. Winterplanten plaatsen
Vind jij de tuin in de winter maar saai en kaal? Overweeg dan eens wat planten en bomen te plaatsen die groen blijven, of beter nog bloeien, in de winter.
Zelf hebben wij veel groenblijvende planten in de border staan, waardoor er het hele jaar door genoeg te zien is in de tuin.
Ook hebben wij een aantal planten die lang doorbloeien of juist weer vroeg in het seizoen beginnen te bloeien. Het muurbloempje in onze geveltuin bloeit bijvoorbeeld van februari tot begin december. En de helleborus in onze achtertuin begint in januari alweer te bloeien.
Planten als de Aster en struikheide bloeien ook in het najaar en de winter. In het tuincentrum kan je ook inspiratie opdoen door deze in het najaar te bezoeken en een aantal planten uit te kiezen die dan in bloei staan.
Dit zijn 9 tuinklussen die je dit najaar kunt oppakken. Maar er is nog zoveel meer wat je kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het neerzetten van voer voor de vogels, het voorzaaien van de moestuin en het planten van bloembollen die in het voorjaar weer opkomen.
Vervelen hoef je je in ieder geval niet, want er is nog genoeg te doen in de tuin. En vergeet ook niet een beetje te genieten als je bezig bent in de tuin!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: