De afgelopen jaren heb ik heel wat ervaring opgedaan in het ontspullen. Van propvolle kasten waarin niks te vinden is, naar rust en overzicht in huis.
Een minimalist ben ik niet en zal ik ook nooit worden, daarvoor hou ik te veel van mooi spullen om mij heen. Maar de overvolle kasten zonder overzicht, daar wil ik nooit meer naar terug.
Ik heb dan ook al heel wat spullen verkocht, weggegeven of weggedaan. Regelmatig spreek ik mensen die het moeilijk vinden om te ontspullen en dat ze snel worden afgeleid tijdens dit proces.
Als je wilt ontspullen in huis is het belangrijk dat je hier ook met volle focus voor gaat en je niet laat afleiden. De volgende dingen kan je daarom beter niet doen tijdens het ontspullen, om te voorkomen dat je continue wordt afgeleid.
1. Ontspullen is iets anders dan organiseren
Wat belangrijk is om te beseffen is dat ontspullen iets anders is dan organiseren. Veel mensen halen dit door elkaar en zijn tijdens het opruimen vooral bezig met organiseren en niet met ontspullen.
Alhoewel organiseren in eerste instantie ook voor meer overzicht kan zorgen, zorgt het er niet voor dat je minder spullen in huis hebt.
Met organiseren leg je spullen op een logische plek, ruim je kasten op en werk je met manden en bakken voor meer overzicht. Dit is ook heel belangrijk om te doen, maar niet tijdens het ontspullen.
Bij ontspullen is het vooral belangrijk dat je spullen weg doet die niet langer een functie hebben. Ben je alleen maar bezig met organiseren en niet met ontspullen, dan blijf je met veel (ongebruikte) spullen zitten die waardevolle ruimte innemen.
Misschien zien je kasten er tijdelijk opgeruimd uit, maar met te veel spullen is het slechts een kwestie van tijd voor alles weer door elkaar ligt en je niks meer kunt vinden. Focus je daarom tijdens het ontspullen echt op het wegdoen van spullen en niet op het organiseren van kasten en lades.
2. Je hoeft spullen niet direct een plek te geven
Het besluit of je iets wilt houden of weg wilt doen vraagt veel aandacht. Het is het beste dit met volle focus te doen, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.
En als je eenmaal in de flow zit van het ontspullen wordt het steeds makkelijker om te besluiten om iets wel of niet te houden.
Maar een risico bij het ontspullen van het huis is dat je alles meteen op de goede plek wilt leggen. En het liefst wil je deze plek ook netjes inrichten.
Het is natuurlijk heel belangrijk dat dit gebeurt, maar niet tijdens het ontspullen. Als je moet nadenken over of je iets wilt bewaren, waar je dit wilt bewaren en het ook meteen op deze plek wilt leggen ben je aan het multitasken.
Door allerlei verschillende taken tegelijkertijd te doen raak je uit de flow van het ontspullen. Zo wordt het lastiger te besluiten of je iets wilt houden en kost het proces van ontspullen meer tijd.
Natuurlijk snap ik het ook dat je graag alles meteen een plekje wilt geven. Je zou dan het ontspullen bijvoorbeeld per kast aan kunnen pakken, door een kast helemaal leeg te halen, alles uit te zoeken en op verschillende stapels te leggen en pas daarna de kast weer in te richten.
Spullen die je niet direct een plek kunt geven bewaar je op een tijdelijke plek, dit komt later wel.
Zo maak je er kleine deelprojecten van, maar raak je veel minder afgeleid dan wanneer je bijvoorbeeld per schap dit proces zou doorlopen.
3. Vergeet geen duidelijke criteria te stellen
Besluiten of je iets wel of niet wilt bewaren is al lastig genoeg. Wanneer je hier als een kip zonder kop aan begint, zonder een idee te hebben waar je mee bezig bent, dan zal je hier al snel moedeloos van worden.
Daarom is het belangrijk dat je duidelijke criteria voor jezelf stelt wanneer je iets wilt bewaren, en wanneer niet. Als je geen idee hebt waar te beginnen dan kunnen deze vragen je helpen meer inzicht te krijgen bij het ontspullen.
Zeker als je nog weinig ervaring hebt met ontspullen dan is dit een punt waar het snel mis gaat. Maar je zult zien dat hoe langer je hiermee bezig bent, hoe makkelijker het wordt. Je ervaart namelijk steeds meer de voordelen van ontspullen, waardoor dit een stuk makkelijker wordt.
4. Begin niet overal tegelijk
Misschien ben je wel super enthousiast om met ontspullen te beginnen en wil je meteen in verschillende kamers tegelijk beginnen. Maar ontspullen kost veel tijd en het normale leven loopt ook gewoon door.
Als jij in alle slaapkamers en de badkamer alle spullen uit de kasten haalt dan wordt het één grote chaos in huis. Zeker als er iets tussenkomt waardoor je even niet aan ontspullen toe komt dan is de kans groot dat je moedeloos wordt van alle rommel.
Daarom is het beter om op 1 plek te beginnen en deze eerst goed af te ronden, voor je op een nieuwe plek begint. Voor mij werkt dit beter dan de techniek van Marie Kondo, waarbij je per soort ontspult en dus wel op verschillende plekken in huis tegelijk bezig bent.
Ontspullen en opruimen is heel persoonlijk, maar het is wel goed hier rekening mee te houden als je het huis wilt opruimen.
5. Pak alles maximaal 1 keer vast
Je kunt natuurlijk eindeloos twijfelen of je iets wel of niet wilt houden. Maar dit kost erg veel tijd en zo wordt minimaliseren niet leuker.
Zorg er daarom voor dat je iets maximaal 1 keer vast pakt en direct besluit of je het wilt houden, weg wilt geven of weggooit. Zo bespaar je je een heleboel tijd.
Bij punt 3 heb je duidelijke criteria voor jezelf gesteld, waardoor je in 1 keer kunt besluiten of je iets wilt houden of wilt weg doen. Twijfel je nog? Dan is het nu misschien nog niet het moment en ben je er bij de volgende opruimronde aan toe het weg te doen.
6. Ga niet multitasken
Je hebt nu vast wel door dat bij het ontspullen een goede focus belangrijk is. Ga daarom niet multitasken.
Zet de tv en radio uit op de achtergrond, want hierdoor word je snel afgeleid. Luister ook geen podcasts, want ook dit zorgt voor een verminderde focus.
Je kunt eventueel wel een muziekje aanzetten als je dit fijn vindt, maar kies dan liever iets zonder reclame, pratende dj of nieuwsberichten waardoor je uit de focus wordt gehaald.
7. Je hoeft niet meteen schoon te maken
Eigenlijk geldt hierbij hetzelfde als bij punt 2: focus je op het ontspullen en niet op andere taken.
De kans is groot dat er stof op de grond valt en dat je spullen tegenkomt die je graag wilt houden, maar die wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken.
Het is helemaal prima om een emmertje met sop erbij te pakken en alles weer fris te maken, maar doe dit pas nadat je klaar bent met ontspullen.
Op het moment dat je de kast weer gaat inrichten is het tijd om schoon te maken. Niet wanneer er nog een hele stapel spullen ligt waarbij je de keuze tussen houden of wegdoen moet maken.
Dit zorgt namelijk alleen maar voor onnodige afleiding, waardoor het proces van ontspullen nog langer duurt.
8. Verkopen en wegdoen komt later
Grote kans dat er heel wat spullen door je handen gaan tijdens het ontspullen die je wilt verkopen, weggeven of weggooien.
Zeker als je iets wilt verkopen of weggeven dan is het heel verleidelijk om direct een marktplaats advertentie te maken of een berichtje naar iemand te sturen dat je iets voor ze hebt. Maar ook dit is weer afleiding die ervoor zorgt dat je de focus verliest.
Maak daarom tijdens het ontspullen een aparte stapel voor verkopen en weggeven en eentje voor weggooien. Leg alle spullen die je niet wilt bewaren op één van deze stapels.
Pas als je klaar bent met het ontspullen van de kast of ruimte en alles wat je wilt houden een plek hebt gegeven is het tijd om hiermee aan de slag te gaan.
Door je te focussen op een bepaalde taak werk je namelijk veel sneller, dan wanneer je allerlei andere dingen er tussendoor gaat doen.
9. Wees niet te streng voor jezelf
Er zijn dus heel wat dingen die je beter niet kunt doen tijdens het ontspullen. Maar wees vooral ook niet te streng voor jezelf.
Je bent goed bezig en er is een reden waarom je de keuze hebt gemaakt om te ontspullen. Misschien wil je meer overzicht in huis of wil je duurzamer leven en weet je dat dit begint met een opgeruimd huis.
Ja je komt vast weleens iets tegen waarvan je spijt hebt dat je dit gekocht hebt. Of iets wat heel erg duur is geweest en daarom lastig is om weg te doen, maar wat je eigenlijk niet meer gebruikt.
Boos of verdrietig worden hierom heeft geen zin. Je kunt de keuze dat je ooit iets gekocht hebt niet meer terugdraaien. Het heeft geen zin iets te houden, omdat het ooit veel waard was. Waar het om gaat is dat het nu geen waarde meer heeft voor jou.
Door los te laten en het item weg te doen word je er niet langer meer aan de foute aankoop herinnert. Je kunt opnieuw beginnen, in plaats van vast te houden aan iets waar je geen goed gevoel meer over hebt.
Ontspullen blijft een leerproces en iedereen ervaart dit anders. Maar het resultaat, een opgeruimd huis, dat is waar je het voor doet. En nu je weet wat je beter niet kunt doen tijdens het ontspullen kan je doelbewust aan de slag.
Door op deze manier op te ruimen bespaar ik een hoop tijd en wordt het ontspullen een stuk makkelijker. Ik hoop dat deze tips jou ook helpen bij het opruimen van je huis.
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: