Zo houden wij de gang netjes: 4 handige tips tegen rommel

Zo houden wij de gang netjes: 4 handige tips tegen rommel

De gang is de eerste plek die je ziet als je het huis binnenloopt. Het is niet zo gek dat je de gang netjes wilt houden om een goede eerste indruk te maken. En natuurlijk is het zelf ook veel fijner om een opgeruimde hal binnen te lopen in plaats van een plek vol rommel.

Helaas is het in de praktijk vaak anders. De gang is de verzamelplek van jassen, tassen, sjaals en schoenen. En in veel huizen is de gang heel klein en wordt het daardoor al snel rommelig.

Gelukkig zijn er wel een aantal slimme oplossingen die jou helpen de gang opgeruimd en overzichtelijk te houden. De gang in ons huis is ook erg klein, maar ondanks de grote jassen en schoenen verzameling van mijn man en mij lukt het ons toch de gang netjes te houden.

Ik deel graag mijn tips voor een opgeruimde hal.

1. Kies een praktische kapstok

Om te voorkomen dat het een rommel wordt in de gang is het het allerbelangrijkste om een kapstok te kiezen die voldoende ruimte biedt voor de jassen van al je gezinsleden. Jassen nemen de meeste ruimte in, dus zorg ook voor voldoende plek hiervoor.

Natuurlijk is het ook belangrijk om kritisch te zijn hoeveel jassen je bewaard in de gang. Heb je de luxe van een bijkeuken of garage aan het huis? Overweeg dan eens om jassen die je minder vaak gebruikt hier te bewaren.

Zelf hebben wij die luxe niet en vooral mijn man heeft nogal een grote collectie jassen. Om het toch overzichtelijk te houden hebben we afgesproken kritisch te zijn op hoeveel jassen we bewaren in de hal. Je kan er tenslotte maar één per keer aan.

handige kapstok hal

Ook hebben wij gekozen voor een kapstok met voldoende opbergruimte. Onze kapstok biedt zowel opbergruimte op kledinghangers als aan haakjes, waardoor je dubbel zoveel jassen kwijt kan. En bovenop de kapstok kunnen we paraplu’s en dergelijke kwijt. Er zijn ook kapstokken die van vloer tot (bijna) het plafond lopen en lager op de muur haakjes hebben voor kinderjassen of tassen. Op de grond kan je dan schoenen, sjaals of andere spullen kwijt.

Je zult zien dat door een praktische kapstok te kiezen met voldoende opbergruimte de hal er al een stuk netter uitziet dan een te kleine kapstok volgepropt met jassen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om kritisch te zijn op hoeveel jassen je in de gang bewaard. Hoe minder jassen je hier bewaard, hoe rustiger en netter het er uit zal zien.

2. Dressoir met veel opbergruimte

Sinds een aantal jaar hebben wij een super handig dressoir in de gang waarin wij veel spullen kwijt kunnen. Schoenen, (kleine) tassen, sjaals, zonnebrillen en meer: er is meer dan voldoende plek voor heel veel spullen. Hierdoor hebben alle losse rommeltjes die normaal door de gang slingeren een vaste plek. Zo ziet het er een stuk opgeruimder uit.

handig kastje gang

Zorg daarom voor een praktisch dressoir in de gang met voldoende opbergruimte. Dit kan een smalle schoenenkast zijn, een gangkast tot het plafond met ruimte voor tassen en meer of een laag en iets breder dressoir zoals wij hebben. Kies liever niet voor een hoge en brede kast in een kleine hal, want hierdoor ziet de hal er juist kleiner uit.

Bekijk ook deze tips voor het inrichten van een kleine hal voor meer praktische tips.

Als je te weinig opbergruimte hebt kan je ook een aantal manden in de hal zetten voor extra opbergruimte. Bewaar hierin bijvoorbeeld handschoenen, sjaals of zonnebrillen. Door deze spullen in een mooie mand te bewaren ziet het er al een stuk opgeruimder uit dan wanneer alles door de hal slingert.

Ook nu is het weer slim om kritisch te kijken hoeveel spullen je in de hal bewaard. Niet alle schoenen hoeven bijvoorbeeld in de hal te liggen, een deel van de schoenen kan je ook prima in de slaapkamers bewaren. Ook als je heel veel sjaals of zonnebrillen hebt kan je er voor kiezen een deel in de slaapkamer te bewaren, in plaats van alles in de gang neer te leggen.

Alhoewel ik eerlijk moet toegeven dat ons dressoir zoveel ruimte biedt dat wij toch heel wat spullen in de gang bewaren, dus door voor een handige kast te kiezen creëer je ook heel wat extra opbergruimte.

handig kastje hal inrichten 1

3. Plek voor sleutels, hondenriemen en meer

Hoe meer kleine spullen er in de hal slingeren, hoe slordiger het eruit ziet. Maar er zijn wel een aantal spullen zoals sleutels en hondenriemen waarbij de gang wel de logische plek is om dit te bewaren. En deze kleine spullen wil je liever niet onder een berg andere spullen bewaren, want dan vind je dit nooit meer terug.

Een sleutelrekje of kleine wandorganizer kan dan heel handig zijn om deze kleine spullen een vaste plek te geven. Ik heb zelf jaren geleden deze wandorganizer gemaakt, maar er zijn ook praktische sleutelrekjes te koop die voor meer overzicht in de gang zorgen.

organizer hal

4. Ruim minimaal 2 keer per jaar goed op

Met praktische meubels en accessoires kan je voor een goede basis in een opgeruimde hal zorgen. Maar uiteindelijk moeten jij en je gezinsleden zelf ervoor zorgen dat het ook netjes en opgeruimd blijft.

Door niet te veel jassen, tassen en schoenen in de hal te bewaren ziet het er al een stuk opgeruimder uit. Spreek thuis ook af dat iedereen zijn eigen spullen direct op de goede plek legt en niet op de vloer of op het dressoir in de gang laat slingeren.

Rondslingerende spullen zorgen er namelijk voor dat een ruimte er direct een stuk rommeliger uitziet. En dat is zonde, want het kost maar heel weinig tijd iets direct op de goede plek te leggen.

Zorg er tot slot ook voor dat je de hal minimaal 2 keer per jaar goed opruimt. Haal alle jassen en andere accessoires van de kapstok en kijk welke spullen nog gebruikt worden en welke niet.

Kijk ook alle lades in het dressoir eens na en ruim op. Ik kom zo regelmatig oude handschoenen, een vergeten tas of een zonnebril die ik niet meer kon vinden tegen. Je kunt er dan voor kiezen deze spullen weer op de goede plek te leggen en weer te gebruiken, of de keuze te maken deze spullen op te ruimen omdat je ze niet meer gebruikt. Op deze manier houdt je overzicht en zorg je ervoor dat de lades niet te vol komen te liggen.

handig kastje hal inrichten 2

Met deze tips kan je ook een kleine hal opgeruimd en netjes houden. Zo stap je de volgende keer een stuk fijner je huis binnen, zonder te struikelen over een paar schoenen direct bij de deur.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

tips tegen rommel hal

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven