De beste stylingtips voor beginners (do's & don'ts)
stylingtips beginners

De beste stylingtips voor beginners (do’s & don’ts)

Vind jij het lastig je huis gezellig in te richten? Ziet het er nog kaal en sfeerloos uit? Durf je niks nieuws te kopen, omdat je bang bent het verkeerde te kopen? Geen zorgen, ik heb de beste stylingtips voor beginners op een rij gezet.

Het is echt niet gek als je geen idee hebt hoe je je huis het beste kunt decoreren. Niet iedereen ziet direct wat mooi staat bij elkaar en wat minder goed matcht. Maar gelukkig zijn er een aantal simpele tips die je kunt toepassen bij het inrichten van je huis.

In dit artikel lees je de beste tips voor het inrichten van je huis. En ook wat je beter niet kunt doen, want sommige fouten bij het inrichten van je huis kan je beter voorkomen.

decoreren voor beginners

De beste tips voor het inrichten van je huis voor beginners

Ken je stijl

Het is niet de eerste keer dat ik aangeef hoe belangrijk het is je eigen stijl te kennen. Het klinkt zo logisch en toch zijn er veel mensen die niet de tijd nemen om hun eigen woonstijl te ontdekken.

Maar je zult zien hoe veel makkelijker, en leuker, het is om te winkelen wanneer je een goed beeld hebt van je eigen woonstijl. Je weet veel beter wat je echt mooi vindt en ook vooral wat je niet mooi vindt. Zo kan je heel veel spullen in de winkel laten staan. De keuze voor nieuwe meubels en accessoires wordt zo een stuk kleiner, en daarmee ook makkelijker.

Dus neem de tijd om een moodboard te maken, pin een aantal van je favoriete interieurs op Pinterest, en leer je eigen woonstijl kennen!

Voeg texturen toe

Heb jij het gevoel dat er nog wat sfeer in huis ontbreekt? Vaak komt dit doordat er onvoldoende variatie is in texturen. Door verschillende texturen in de ruimte aan te brengen ontstaat er een dynamisch geheel en ziet het er direct gezelliger uit.

Op de volgende manieren kan je texturen aanbrengen in de woonkamer:

  • Een groot vloerkleed in de zithoek of zelfs onder de eettafel zorgt voor sfeer.
  • Raambekleding heeft veel invloed op de ruimte. Voor een zachte uitstraling kies jij bijvoorbeeld voor inbetweens. Wil je juist een luxe en strakke uitstraling? Dan zijn shutters of jaloezieën heel geschikt.
  • Is het nog te kil in de woonkamer? Sierkussens op de bank, een velvet fauteuil of eetkamerstoelen van bouclé maken de ruimte direct warmer.
  • Ook aan de muur kan je textuur aanbrengen. Kies voor akoestische panelen, een behang met textuur of een bakstenen muur voor meer variatie.

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om texturen aan de ruimte toe te voegen, maar dit is al een mooi begin.

Varieer met vormen, materiaal en hoogte

Als je je huis nu saai en onpersoonlijk vindt dan is de kans groot dat je onvoldoende variatie hebt aangebracht met vormen, materialen en hoogte van de meubels en accessoires.

Heb je bijvoorbeeld alleen maar lage meubels in de ruimte? Overweeg dan eens een hogere kast of een aantal wandplanken om de hoogte in de ruimte beter te benutten.

Hebben de meubels en accessoires veel strakke en rechte vormen? Voeg dan eens een ronde salontafel, organische spiegel of ander leuk meubelstuk met zachtere vormen toe voor meer variatie.

En heb je wel heel veel houten meubels in verschillende tinten in de ruimte? Grote kans dat dit druk oogt. Kies dan bijvoorbeeld voor een groot zacht vloerkleed of juist voor meubels van metaal of kunststof voor een meer dynamisch geheel.

Je kunt op heel veel manieren spelen met de inrichting om meer variatie te creëren. Zo ziet het er direct sfeervoller uit.

Voeg natuurlijke materialen toe

Nog een simpele truc om het huis in te richten voor beginners is om meer natuurlijke materialen toe te voegen. Met natuurlijke materialen kan je bijna niet mis gaan, alhoewel het combineren van verschillende houten meubels nog wel een uitdaging kan zijn.

Denk bij natuurlijke materialen niet alleen aan houten meubels, maar ook aan accessoires van rotan of bamboe. Dit combineert met bijna alles en geeft het interieur direct een vriendelijke uitstraling.

Ook een jute vloerkleed of een zachte schapenvacht kan je met bijna alles combineren en geeft heel veel sfeer aan de ruimte.

En natuurlijk kan je ook planten en bloemen toevoegen aan de ruimte. Kijk maar eens naar de make-over programma’s op tv, bijna altijd zie je wel een aantal planten of juist een groot boeket bloemen in de ruimte staan voor meer sfeer.

Deze dingen kan je beter niet doen bij het stylen van je huis

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen bij het stylen van je huis als beginner. De kans is namelijk groot dat het je hiermee niet lukt om je huis gezellig in te richten.

Dit zijn de don’ts bij het stylen van je huis als beginner.

Spontaan winkelen

Winkelen kan hartstikke leuk zijn en natuurlijk hoef je niet altijd een doel te hebben als je gaat winkelen. Maar als je je huis wilt stylen en zonder plan gaat winkelen dan is de kans op een miskoop, zeker als beginner, wel heel groot.

Denk thuis daarom al goed na over wat je wilt gaan kopen. Heb je nog wat sierkussens voor op de bank nodig? Wil je juist een mooie vaas voor een groot boeket? Of zoek je nog iets moois voor aan de muur?

Als je gericht gaat winkelen, zeker wanneer je je woonstijl goed kent, dan is de kans op succes veel groter. Ga je juist spontaan winkelen, zonder een idee te hebben wat je wilt kopen, dan is de kans groot dat je met het verkeerde thuis komt.

Te veel kleine tierelantijntjes kopen

Ik ben gek op tierelantijntjes! Ons huis staat vol met bijzondere accessoires die mooi gegroepeerd bij elkaar staan.

Maar om je als beginner te richten op het kopen van allerlei kleinere accessoires, dat is een minder goed idee. Je maakt het jezelf zo erg lastig, want het kan best een uitdaging zijn om alles mooi met elkaar te combineren.

Kies daarom liever eerst voor een aantal grote accessoires voor een mooie basis. Denk aan een grote plant, een groot kunstwerk aan de muur i.p.v. allemaal kleine schilderijen en een statement lamp die niet alleen functioneel is, maar er ook nog eens mooi uitziet.

Als de basis staat en je wilt meer sfeer aanbrengen in huis dan kan je je altijd nog focussen op kleinere accessoires. Maar om hiermee te beginnen, zeker als je het lastig vindt om je interieur in te richten, dat is een minder goed idee.

Alles in tweevoud kopen

Te veel tierelantijntjes kopen is dus niet zo’n goed idee, maar alles in tweevoud kopen is ook niet zo’n goed idee.

Vroeger koos men vaak voor twee dezelfde vazen naast elkaar op de vensterbank of twee dezelfde kandelaars op het dressoir. Dit is iets wat je nog regelmatig ziet, maar vaak ziet dit er toch wat saai uit. Natuurlijk is dit niet altijd het geval, soms brengt het juist rust in een interieur.

Als je drie verschillende accessoires bij elkaar zet dan wordt je oog hier sneller naar toe getrokken dan wanneer je twee dezelfde items naast elkaar zet. Deze styling is een stuk speelser, gezelliger en laat meer jullie woonstijl zien. Dit wordt ook wel de regel van drie genoemd en in dit artikel lees je hoe je deze stylingregtel kunt toepassen.

Te veel kleuren combineren

Nog iets wat je beter niet als beginner kunt doen is teveel kleuren met elkaar combineren. Hoe meer kleuren je met elkaar wilt combineren, hoe lastiger het is om alles mooi op elkaar af te stemmen.

Als je wat meer ervaring hebt met het decoreren van je interieur dan kan je zeker meer kleur toevoegen. Maar als beginner is het beter of 1 of 2 basiskleuren te kiezen (denk aan houttinten en wit) en daarnaast nog 1 of 2 accentkleuren.

Zo hou je de basis eenvoudig en kan je stylingprincipes rustig toepassen in huis.

Het inrichten van je huis hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Met het toepassen van deze basisprincipes kom je al een heel eind. Kom je er echt niet uit? Of heb je geen zin of tijd om er zelf mee aan de slag te gaan? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een interieuradvies.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven