Verander je tegeltuin in een groene tuin met deze tips
overzicht tuin

Verander je tegeltuin in een groene tuin met deze tips

Een tegeltuin is hartstikke populair in Nederland. Best vreemd, want de meeste mensen willen tegelijkertijd meer groen in de tuin. Ook willen veel mensen bijdragen aan meer biodiversiteit in de natuur.

Misschien ben jij je er ook van bewust dat door de vele regen in Nederland een tegeltuin niet bijdraagt aan een goede afwatering. Minder tegels in de tuin helpt om het regenwater beter te laten weglopen.

Tegels in de tuin zijn heel praktisch in gebruik, dus ze hoeven er echt niet meteen allemaal uit. Maar door het aanleggen van borders en halfverharding in combinatie met tegels in de tuin is dit een stuk beter voor de natuur.

Vaak wordt gedacht dat een tuin vol groen veel onderhoud vergt. Maar dat is echt niet zo als je de juiste keuzes maakt in de tuin. Ik denk dat ik bijna net zoveel tijd kwijt ben aan het verwijderen van de groene aanslag op de tegels, schoon houden van de tegels en verwijderen van onkruid tussen de tegels als het onderhoud in de rest van de tuin.

En het bijwerken van mijn planten is veel leuker en ontspannender om te doen dan het schoon houden van de tegels.

Moeten dan alle tegels uit de tuin? Nee zeker niet, terrastegels zijn ook gewoon heel praktisch. Ik zou zelf geen tuin zonder terrastegels willen.

Maar met een goede balans tussen tegels en groen ben jij goed bezig voor de natuur.

Hoeveel tegels in de tuin?

Hoeveel tegels je in de tuin legt is helemaal afhankelijk van de grootte van jouw tuin en het tuinontwerp. Zelf vind ik het handig om minimaal in het zitgedeelte en op een deel van de looproute tegels te hebben liggen.

Ik loop in de zomer regelmatig op blote voeten in de tuin en dan zijn tuintegels wel zo fijn. Daarnaast is het een stevige ondergrond voor het zitgedeelte en staat onze loungehoek hierop.

Maar voor het gedeelte voor ons schuurtje hebben wij bijvoorbeeld niet voor terrastegels gekozen, maar voor split. Regenwater loopt veel beter door bij split dan bij terrastegels.

Kijk dus goed naar de indeling van de tuin waar je echt tegels nodig hebt in praktisch opzicht en op welke plek er tuintegels uit zouden kunnen. Elke tegel die je inruilt voor een beter alternatief is al een goed idee.

Nadat onze uitbouw is afgerond willen wij ook meer tegels uit de tuin verwijderen en deze inruilen voor een duurzamer alternatief.

Alternatieven voor tegels in de tuin

Wil je niet teveel groen in de tuin, maar sta je wel open voor meer halfverharding in de tuin om het regenwater beter weg te laten lopen?

Je kunt halfverharding bijvoorbeeld gebruiken als paadje, zo gebruiken wij het split voor het looppad voor de schuur. Maar er is ook halfverharding die je als bodembedekker in de borders kunt gebruiken als je liever niet teveel planten plaatst.

Zelf hebben wij op meerdere plekken in de tuin split. De donkergrijze kleur van het split sluit mooi aan bij de terrastegels, maar split is ook in andere kleuren te krijgen. Rondom de grassen in de tuin hebben wij bijvoorbeeld split gestrooid. Door er worteldoek onder te leggen hebben wij hier minder last van onkruid dan tussen de tegels.

tegeltuin alternatieven

Andere opties voor halfverharding naast je terrastegels zijn gravel of schelpen. Ook kan je boomschors en houtsnippers gebruiken als ondergrond in de tuin. Dit hebben wij bijvoorbeeld rondom onze vlinderstruik gestrooid om de bodem te bedekken.

Je ziet dat er genoeg opties zijn om te combineren met terrastegels in de tuin. Deze opties vergen minder onderhoud dan de terrastegels, want je hoeft ze nooit schoon te maken. Dit zijn dan ook prima alternatieven voor minder tegels in de tuin.

Tuinplanten die weinig onderhoud nodig hebben

Met alleen tegels en halfverharding in de tuin ben je er nog niet. Planten maken het pas echt gezellig in de tuin. Daarnaast zorg je misschien met halfverharding voor een betere afwatering in de tuin, maar het zorgt nog niet voor meer biodiversiteit in de tuin.

Vergeet daarom niet om zoveel mogelijk tuinplanten aan de tuin toe te voegen.

Wil je hier zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn? Kies dan voor tuinplanten en bomen die weinig onderhoud nodig hebben, bijvoorbeeld:

  • Grassen
  • Vlinderstruik
  • Maagdenpalm
  • Lavendel
  • Geraniums
  • Hosta
  • Bolcatalpa
  • Varens
  • Lampepoetser
  • Lelies
  • Pioenen

Het is vast geen verrassing dat veel van deze planten bij ons in de tuin staan! Bekijk voor nog meer tips ook deze groenblijvende planten voor in de border.

terrastegels met split combineren

Pas op met gras

Als je meer groen en minder onderhoud aan je tuin wilt dan klinkt gras misschien als een goed alternatief voor terrastegels. Maar gras moet je vaak maaien, bemesten en je moet onkruid verwijderen. Daarnaast verkleurt gras al snel bij teveel zon.

Een border vol planten, desnoods aangevuld met houtsnippers of een andere bodembedekker, is dus een beter alternatief dan gras als je niet teveel onderhoud aan je tuin wilt hebben.

Heb jij veel tegels in de tuin liggen?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven