Verzorging van de Microsorum Crocodyllus (Krokodillenvaren)
Microsorum Crocodyllus verzorgen

Verzorging van de Microsorum Crocodyllus (Krokodillenvaren)

Zoek je een mooie varen met een bijzonder blad? Het blad van de Microsorum Crocodyllus lijkt erg op de huid van een krokodil en wordt daarom ook wel de krokodillenvaren genoemd.

Het blad is mooi sierlijk, dik en krullend en daarmee is de krokodillenvaren een mooie aanvulling voor een plantenhoekje in huis.

In dit artikel lees je tips over het verzorgen van de krokodillenvaren. Op zich is het geen moeilijke plant, maar je moet wel even weten hoe je deze plant moet verzorgen.

Geef je deze plant op de verkeerde manier water dan kunnen er bruine randen aan de bladeren ontstaan.

In eerste instantie ging dit bij mij ook mis, maar inmiddels heb ik mij helemaal in deze kamerplant verdiept en doet hij het hartstikke goed.

Bekijk deze tips voor het verzorgen van de Microsorum Crocodyllus.

Verzorging van de Krokodillenvaren

Water geven

Geef de Microsorum Crocodyllus regelmatig water. In de lente en zomer mag je deze plant rustig 2 keer per week water geven, in de winter is 1 keer per week water voldoende.

De potgrond mag licht vochtig aanvoelen, maar pas op dat je de grond niet te nat maakt.

Wat heel belangrijk is bij het water geven, en wat bij mij eerst mis ging, is dat je de plant niet in het hart (midden) water geeft. Hier kan de plant niet goed tegen en de bladeren zullen dan ook afsterven.

Geef de Microsorum Crocodyllus daarom altijd aan de rand van de pot water.

Door de krokodillenvaren ook regelmatig voeding te geven houdt je de plant extra sterk. Zelf voeg ik in het voorjaar en de zomer elke twee weken wat plantenvoeding aan het water toe.

Standplaats

De krokodillenvaren mag je een plekje geven in de halfschaduw. Deze varen kan rustig in een wat donkerdere ruimte geplaatst worden, maar pas op dat er wel wat zonlicht in de ruimte komt. Zelf heb ik hem in de slaapkamer staan, maar in de badkamer zou deze plant ook kunnen staan.

Ook in de woonkamer kan je deze kamerplant een plekje geeft, als je hem maar niet op een te lichte plek in direct zonlicht plaatst.

In de natuur groeien deze varens ook vaak onder bomen en struiken waardoor ze geen direct zonlicht krijgen. Daarom is het belangrijk om ook binnen te voorkomen dat ze op een te lichte plek gezet worden.

Verkleurde bladeren

Heb je last van verkleurde bladeren in je varen? Dit kan met een aantal dingen te maken hebben.

Als de bladeren in het midden vooral donker zijn dan komt dit omdat je de varen toch vanuit het midden, en niet vanuit de rand, water geeft.

Worden de bladeren aan de randen bruin van kleur? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je geeft te veel of te weinig water of de varen staat op een te donkere plek.

Ga goed voor jezelf na wat de oorzaak van de verkleuring kan zijn. Haal bijvoorbeeld de plant uit de plantenpot om te voelen hoe nat, of droog, de potgrond is en of dit misschien het probleem is.

Huisdiervriendelijk

De krokodillenvaren is niet giftig voor katten en honden.

Tip: Bekijk ook deze lijst met nog meer diervriendelijke kamerplanten voor in huis.

Stekken

Het stekken van de krokodillenvaren is heel lastig. Dit komt deels doordat de plant heel langzaam groeit en niet snel nieuwe bladeren krijgt.

Met de krokodillenvaren haal je een bijzondere varen in huis. Liever een andere varen als kamerplant? De nestvaren heeft ook breed, dik blad en lijkt er best veel op.

De krulvaren is één van de bekendste varens voor in huis en heeft sierlijk dun blad.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven