Tuiniertips voor dummies: van eerste tuin naar een mooie, groene tuin - InteriorTwin
planten in border

Tuiniertips voor dummies: van eerste tuin naar een mooie, groene tuin

Als je net begint met tuinieren kan het allemaal wat overweldigend lijken. Wat is de beste indeling? Welke planten kies je voor in de tuin? Hoeveel planten heb je nodig voor in de tuin? Je zult vast heel veel vragen hebben.

Toen wij 7 jaar geleden dit huis kochten kregen we hierbij ook onze eerste echte tuin. Onze vorige woningen hadden of geen tuin of een balkon van een paar m2, dus er kwam heel veel op ons af.

Nu konden we opeens een kale tuin van ongeveer 50 m2 helemaal naar onze smaak inrichten. Leuk? Ja! Overweldigend? Ja ja ja!

We hadden namelijk geen idee wat er kwam kijken bij het onderhouden van een tuin. Inmiddels zijn we 7 jaar verder en hebben we een heerlijk groene stadstuin waar we enorm van genieten.

Maar in de loop der jaren hebben we ook zeker wat keuzes gemaakt die ik achteraf liever anders had aangepakt. In dit artikel heb ik daarom een aantal belangrijke tuinier tips op een rij gezet, zodat jij achteraf geen spijt hoeft te hebben van keuzes in je tuin.

Bepaal de juiste indeling en standplaats

Het begint natuurlijk allemaal bij de basis. Wat is de beste indeling voor de tuin? Je kunt hierbij kijken naar praktische punten, zoals het terras en ruimte voor kliko’s en een regenton.

Maar je kunt hierbij ook alvast rekening houden met een aantal punten waarvan je zeker weet dat dit in de tuin moet terugkomen. Zo wilden wij heel graag een palmboom in de tuin en is hier bij het ontwerp ook rekening mee gehouden.

palmboom tuin

Je hoeft in deze fase nog niet alle tuinplanten uit te kiezen, maar het is wel goed om al vast borders en plekken voor planten in te tekenen. Kijk hierbij ook naar de standplaats, is deze plek in de schaduw, halfschaduw of zon?

In deze fase kan het ook goed zijn om een professional mee te laten kijken met het ontwerp. Wij hebben een hovenier mee laten kijken met het ontwerp.

Alhoewel we in de loop der jaren wel het e.e.a. aan zijn plan hebben aangepast, zijn we nog steeds super blij met een aantal ideeën uit zijn plan zoals de plek voor de overkapping en en de schuine lijnen in de tuin.

Maak een groenplan

Nu je de indeling hebt bepaald is het tijd om een groenplan te maken. Hierin leg je vast welke planten je waar in de tuin wilt plaatsen.

Als je nog nooit hebt getuinierd is dit best lastig. Er zijn honderden planten, maar welke planten moet je uitkiezen voor je tuin?

De belangrijkste les die ik hierbij heb geleerd is dat het niet in één keer perfect hoeft. En de tweede les die ik heb geleerd is om geen overhaaste beslissingen te nemen.

Een tuin heeft tijd nodig om te groeien. Je tuin direct volgooien met planten is niet alleen heel erg duur, maar ook zonde. Heb een jaar, of twee jaar, geduld en geef planten de ruimte om te groeien en te ontwikkelen.

In de tussentijd kan je ook de tijd nemen om meer te leren over tuinieren. Als je eenmaal de smaak van tuinieren te pakken hebt weet je veel beter welke planten bij jou, en je tuin, passen. Zo kan je ook beter keuzes maken voor de beste planten in de tuin.

Als je je tuin in één keer gevuld wilt hebben neem je misschien ook wel beslissingen waar je achteraf spijt van hebt.

Omdat wij geen idee hadden van tuinieren hebben we onze hovenier voor het belangrijkste gedeelte ons groenplan laten bepalen.

Achteraf is dit zonde, want hierdoor stonden er heel wat planten in onze tuin die eigenlijk niet bij ons paste. Zo stonden er veel planten in de tuin die in de winter hun blad verloren, waardoor de tuin er dor en saai uitzag.

Inmiddels hebben we veel van deze planten ingeruild voor mooie groenblijvende planten in de border. Met de kennis van nu had ik wat langer gewacht met het uitkiezen van een deel van de planten voor in de tuin.

druiventak

Er is altijd plek voor groen

In de oorspronkelijke indeling van de tuin was er op wat borders aan de zijkant van de tuin na niet veel plek voor groen in de tuin. Omdat we nog nooit getuinierd hadden durfden we het niet aan om teveel groen in de tuin te plaatsen.

Al snel kwam ik erachter dat ik tuinieren hartstikke leuk vind. En dat vanwege het vele beton in de omgeving en de slechte afwatering groen in de tuin ook hard nodig was.

Maar ja, de tuin is net aangelegd en het is zonde heel de tuinindeling te moeten veranderen.

Door creatief te denken kwam ik erachter dat er altijd plek is voor groen. Eén van de keuzes die waarschijnlijk het meest impact heeft op onze tuin is toch wel het groendak op de schuur en overkapping.

Maar ook kleinere aanpassingen maken een groot verschil. Zo heb ik begin dit jaar in een aantal hoeken van de tuin er een aantal tegels uitgehaald. In één hoek heb ik nu een vijgenboom en Hortensia Annabelle geplaatst.

vijg en hortensia

Deze stonden beiden al in de tuin. De hortensia stond op een plek met veel wind en heb ik nu naar een meer beschutte plek verplaatst. En de vijgenboom stond al jaren in pot, waardoor hij niet meer verder kon groeien. Nu hij in de volle grond staat groeit hij weer als een speer.

Zoals je ziet kan je door creatief te denken altijd achteraf ook meer ruimte voor groen creëren.

En verwijder je liever geen tegels? Maak dan een gezellig plantenhoekje met planten in potten in de tuin. Zelf heb ik vooral moestuinplanten in potten staan, gecombineerd met een aantal andere planten in pot.

planten in potten

Planten doen niet altijd wat je wilt

Als je de smaak te pakken hebt met tuinieren haal je misschien wel steeds meer groen in de tuin. Grote kans dat je steeds handiger wordt in tuinieren.

Toch doen planten niet altijd wat je wilt. Bijvoorbeeld omdat de samenstelling van de grond net niet helemaal goed is, omdat het een hele koude winter is of omdat je last hebt van bladluizen in de planten.

En soms is er helemaal geen reden te bedenken waarom planten het niet goed doen.

Zo heb ik begin dit jaar 2 lavendelplantjes naast elkaar gezet. Het ene plantje doet het hartstikke goed, het andere plantje is zo goed als dood. Dit kan pech zijn of misschien was de kwaliteit van de plant toch niet zo goed.

Als iets de eerste keer niet lukt, hou dan vol en probeer het nog een keer. Kijk wat er verkeerd is gegaan en pas de verzorging van de plant hierop aan. Soms staat de plant ook simpelweg niet op de juiste standplaats en zal je een andere plant moeten uitkiezen.

Zo is in onze tuin al het e.e.a. kapot gevroren, waaronder de klimhortensia en een citroenboompje.

De klimhortensia is moeilijk te beschermen in de winter. Daarnaast hebben de buren deze ook in de tuin en doet hij het daar wel gewoon goed. Voor ons was dit de reden om de klimhortensia te vervangen voor klimop, wat makkelijker is in onderhoud.

Het citroenboompje heb ik begin vorig jaar vervangen voor een nieuw exemplaar. Dit boompje heeft wel afgelopen winter overleefd en gaat komende winter ook weer overwinteren in huis.

Kijk en leer van je planten en een volgende keer gaat het vast beter.

Een tuin is nooit af

Tja, een tuin is nooit af. Een tuin ontwikkeld zich en daardoor blijft er ook altijd wat werk te doen. Het maakt echt niet uit of je een groene tuin hebt of een tegeltuin, want ook het verwijderen van groene aanslag kost nou eenmaal heel wat tijd.

En geloof mij: het is een stuk leuker om met planten bezig te zijn dan met het verwijderen van groene aanslag.

tuin zithoek eethoek_

Soms gaat er ook weleens wat mis wat weer extra werk en / of tijd kost.

Zo heb ik om ruimte te maken voor de kliko’s recent de niet woekerende bamboe verplaatst. Van mooi vol groen veranderde de bamboe binnen één dag tijd naar één dorre bende. Tja, dan zit er niets anders op dan de boel kaal te snoeien en te wachten tot de plant opnieuw groeit.

Verwacht dus niet dat de tuin ooit helemaal af is. Maar hetzelfde geldt voor een huis, ook daar is altijd wel wat te doen.

Als je nog nooit getuinierd hebt dan zal er heel wat op je af komen. Maar tuinieren is ontzettend leuk, dus ga de uitdaging aan en kies voor groen in de tuin.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven