Fruitvliegjes vangen: dit is het beste middel tegen fruitvliegjes
zelf fruitvliegjes val maken azijn afwasmiddel

Fruitvliegjes vangen: dit is het beste middel tegen fruitvliegjes

Heb jij last van fruitvliegjes in de keuken? Met een fruitvliegjes val kan je fruitvliegjes vangen. Gelukkig is het heel eenvoudig om zelf een middel te maken om fruitvliegjes te vangen.

In dit artikel deel ik een middel om fruitvliegjes te vangen wat ik zelf al jaren gebruik.

Ook heb ik nog andere tips voor je om zelf een fruitvliegjes val te maken. En ik geef je tips hoe je fruitvliegjes kunt voorkomen, zodat jij minder last hebt van deze vervelende beestjes.

Fruitvliegjes vangen: mijn favoriete fruitvliegjes val

Al jaren gebruik ik een middel om fruitvliegjes te vangen wat heel goed werkt.

Je hebt slechts 3 ingrediënten nodig, namelijk:

  • Azijn
  • Afwasmiddel
  • Appelsap

Ik gebruik gewoon natuurazijn, maar als je dit niet hebt kan je ook een ander soort azijn gebruik. Bij rode of witte wijn azijn kan je testen om het zonder appelsap te mengen, omdat de fruitvliegjes ook op de wijn afkomen.

Pak een klein bakje en vul deze met een klein laagje van dit mengsel, je hebt van alle ingrediënten ongeveer 1/3 deel nodig.

Slechts een klein laagje is genoeg. Nu kan je het mengsel op het aanrecht zetten en de fruitvliegjes komen hier vanzelf op af. Zodra ze in het mengsel zitten kunnen ze hier niet meer uit.

fruitvlegjes vangen oma weet raad

Dit is het ideale mengsel met ingrediënten die je vaak toch al in huis hebt om frietvliegjes te vangen. Als het schaaltje vol zit dan gooi je het mengsel weg, spoel je het bakje uit en maak je het mengsel weer opnieuw voor de volgende fruitvliegjes.

Ik heb zelf altijd twee bakjes met dit mengsel in de keuken staan. Eén op het aanrecht naast het gasfornuis en één bij de fruitschaal. Dit werkt perfect en zo heb ik geen last meer van fruitvliegjes.

Oma weet raad fruitvliegjes val – doe het zelf

Misschien heb jij geen appelsap in huis en ben je op zoek naar een ander middel om fruitvliegjes te vangen. Of misschien ben je op zoek naar een fruitvliegjes val zonder azijn of zonder afwasmiddel.

Ik heb mijn fruitvliegjes val eerder op Instagram gedeeld en kreeg hierop heel veel reacties van volgers die andere middelen gebruiken om fruitvliegjes te vangen.

Dit zijn allemaal middelen die je toch al wel in huis hebt, zogenoemde oma weet raad middelen om fruitvliegjes te bestrijden.

Ik heb deze middelen niet zelf geprobeerd, maar ik kreeg de volgende tips:

  • Een schaaltje met rodewijn azijn neerzetten
  • Laat een fles rode wijn met een heel klein laagje wijn op het aanrecht staan, de vliegjes komen dan hier op af
  • Zet een schaaltje met een klein laagje bier neer, ook hier komen de vliegjes op af

Vaak hoor ik ook dat mensen het schaaltje bedekken met huishoudfolie en hier wat gaatjes in prikken, zodat de fruitvliegjes niet meer weg kunnen vliegen.

Bij het mengsel wat ik zelf maak is dit niet nodig, ook zonder huishoudfolie kunnen de fruitvliegjes niet meer wegvliegen en blijven ze plakken in het mengsel.

Ook zijn er diverse fruitvliegjes vallen en bestrijdingsmiddelen te koop, zoals deze fruitvliegjesval. Deze fruitvliegjesval wordt als goed beoordeeld. Bij mij werken de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voldoende, dus ik heb deze niet getest.

Soms worden fruitvliegjes verward met rouwvliegjes, maar dit is een heel ander type insect. Fruitvliegjes zitten meestal in de keuken, rouwvliegjes rondom planten. Rouwvliegjes zijn ook net iets dikker dan fruitvliegjes.
Heb jij last van rouwvliegjes? Bekijk dan deze tips om rouwvliegjes te bestrijden.

Fruitvliegjes voorkomen: hoe doe je dat?

Fruitvliegjes zijn in de zomer heel lastig te voorkomen. Er zijn namelijk veel dingen waar fruitvliegjes op af komen en deze beestjes verspreiden zich razendsnel.

Fruitvliegjes kunnen zelf je huis binnen dringen, maar ze kunnen ook meeliften op fruit en groente uit de supermarkt of van de markt. De kans is namelijk groot dat een fruitvliegje al eitjes heeft gelegd op een banaan of ander stuk fruit.

Ook als je zelf een moestuin hebt is de kans groot dat je op deze manier fruitvliegjes in huis haalt.

Toch kan je een aantal dingen doen om de overlast van fruitvliegjes te beperken.

Fruitvliegjes komen op fruit, restjes wijn, restjes groente, verwelkte bloemen en koffiedik af. Ook kunnen fruitvliegjes op een niet goed afgesloten GFT-bak afkomen.

Zorg er daarom voor dat je geen groente en fruitrestjes op het aanrecht bewaard. Zelf heb ik een klein GFT bakje onder de gootsteen staan waarin ik het GFT afval bewaar. 1 keer per dag leeg ik dit bakje in de kliko

Door het aanrecht goed schoon te houden verklein je de kans op fruitvliegjes. Spoel wijn- en bierglazen direct om met water. Bewaar geen lege bierflesjes op het aanrecht. Sluit wijnflessen goed af, dit kan bijvoorbeeld met een vacuüm wijnstopper.

Fruitvliegjes komen ook op de fruitschaal af. Ik zet dus altijd een fruitvliegjes val in de buurt van de fruitschaal om de fruitvliegjes te vangen.

Wil je liever de fruitvliegjes voorkomen? Bewaar dan het fruit gekoeld in de koelkast, dan zal je minder last hebben van fruitvliegjes.

Vergeet ook niet om koffiedik meteen weg te gooien. Dit geldt ook voor als een Nespresso of verse bonen koffiemachine hebt om ook hier het restafval direct weg te gooien. Ook hier komen namelijk fruitvliegjes op af.

Wist je dat koffiedik kan helpen om slakken te bestrijden of als extra voeding voor je moestuin werkt? Zo kan je het restafval in je tuin hergebruiken.

Het volledig voorkomen van fruitvliegjes is lastig, maar een schoon aanrecht, weggooien van etensresten, goed afsluiten van potten en pannen en het koelen van fruit kan wel de overlast van fruitvliegjes beperken.

En gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf een fruitvliegjes val te maken om die vervelende beestjes te vangen.

Succes!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven