In dit artikel vind je tips voor het beitsen van je houten tuinschutting. Het is niet noodzakelijk je (Douglas) schutting te beitsen, maar als je het hout niet behandeld dan zal dit al snel vergrijzen.
Veel mensen vinden dit minder mooi en kiezen er daarom voor de tuinschutting te beitsen. Daarnaast zorgt beitsen ervoor dat het hout beter beschermd wordt. Met het beitsen van een houten schutting verleng je dus de levensduur van je schutting.
Onbehandeld douglashout gaat zo’n 10 a 15 jaar mee. Dit is al best een lange tijd. Met beitsen kan je de levensduur nog zo’n 5 jaar verlengen.
Zelf heb ik de tuinschutting gebeitst omdat ik deze een ander kleurtje wilde geven. De pergola, ook van Douglas hout, is niet behandeld en inmiddels flink vergrijsd. Naast een tuinschutting kan je natuurlijk ook een lage tuinafscheiding van hout beitsen.
Beitsen of schilderen: wat is het beste voor de houten schutting?
Vaak willen mensen de schutting schilderen, omdat ze deze een andere kleur willen geven. Echter is verf niet altijd geschikt voor het gebruik op hout.
Lak zorgt er namelijk voor dat er een beschermende laag over het hout wordt gelegd, waardoor vocht niet meer in of uit het hout kan. Dat vocht niet meer in het hout kan is natuurlijk niet zo erg, maar meestal zit er ook al vocht in het hout en door dit te verven kan het vocht niet meer uit het hout.
Beits is vochtregulerend en zorgt er dus voor dat het hout kan blijven ademen. In tegenstelling tot wat mensen soms denken kan je ook beits in een dekkende kleur kopen waarmee je hetzelfde visuele effect bereikt als verf. Zo is onze schutting geverfd in een dekkende antraciet beits.
Transparante of dekkende beits?
Of je transparante of dekkende beits kiest is deels een kwestie van smaak. De één wil nog graag de houtnerven door de beits kunnen zien en dan is transparante beits een goede keuze. Wil je dit juist niet zien dan is een dekkende beits het beste.
Ik heb in het verleden de schutting gebeitst in een transparante antraciet kleur. Het nadeel hiervan is dat deze, doordat hij transparant is, nooit de diepe kleur van echt antraciet haalt. Je moet immers de houtnerven kunnen blijven zien.
Wil je echt donker antraciet dan is, in dit specifieke voorbeeld, een dekkende beits beter.
Daarnaast kan ook de levensduur van de beits verschillen. In het specifieke voorbeeld van antraciet beits is de levensduur van transparante beits 2 jaar. Dit in tegenstelling tot de dekkende antraciet beits, deze biedt 5 jaar bescherming.
Hierdoor is de dekkende beits iets duurder dan de transparante beits, maar je hebt er wel bijna 3 keer zo lang plezier van.
Onder de overkapping heb ik wel een transparante beits gebruikt. Eerlijk is eerlijk, het is al langer dan 2 jaar geleden dat deze is gebeitst maar omdat hier geen vocht bij komt maakt dat wat minder uit. En in dit hoekje vind ik het heel mooi dat je de houtnerven kunt zien.
Stappenplan beitsen schutting
In dit stappenplan lees je hoe je de schutting op de beste manier kan beitsen, zodat deze zo lang mogelijk mee gaat.
- Reinig eerst de schutting en verwijder al het vuil. Groene aanslag verwijder ik zelf het liefst met een hogedrukreiniger, zodat ik geen middelen hoef te gebruiken die het milieu aantasten.
- Gladgeschuurd hout hoeft niet eerst geschuurd te worden, maar ander hout moet wel eerst geschuurd worden voordat deze gebeitst kan worden.
- Nu kan je de beits aanbrengen. In principe geldt dat onbehandeld hout 3 lagen beits nodig heeft, behandeld hout 1 laag en behandeld hout in slechte staat 2 lagen beits. Onbehandeld hout zal een veel sterkere zuigende werking hebben dan behandeld hout, waardoor je ook meer verf nodig hebt.
- Je kunt een acryl kwast of velvetroller gebruiken voor het beitsen van de schutting. Zelf vind ik het ook prettig om een beitspad te gebruiken. Deze werkt misschien iets minder precies, maar je kunt er wel een groot oppervlakte in een snel tempo mee beitsen.
Succes met het beitsen van de schutting!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: