Top 10 vogelvoederhuisjes - de beste voederstations vanaf 12 euro
beste vogelvoederstations tuinvogels

Top 10 vogelvoederhuisjes – de beste voederstations vanaf 12 euro

Ben jij op zoek naar een mooi en goed vogelvoederhuis? In dit overzicht deel ik de top 10 vogelvoederstations en huisjes voor bij jou in de tuin.

Er zijn heel veel verschillende vogelvoederhuisjes voor tuinvogels te koop, bijvoorbeeld voor het raam, op een paal en design voederstations. Het goedkoopste vogelvoederhuisje kost op dit moment nog geen 7 euro!

Je zult zien dat met een goed vogelvoederhuis in de tuin je al snel meer kleine vogels ziet. Zelf hebben wij een kleine stadstuin, maar sinds wij zorgen voor genoeg vogelvoer in de tuin is het echt een feestje bij ons in de tuin.

Zeker in de winter wanneer het koud is zitten er veel minder insecten in de grond en is het goed om tuinvogels bij te voeren. Als de grond bevroren is is het al helemaal belangrijk te zorgen voor vogelvoer in de tuin. En door de korte dagen hebben de kleine vogels minder tijd om voor hun eigen voer te zorgen en zullen ze je dankbaar zijn voor een goed vogelvoederstation.

Zelf heb ik al meerdere vogelvoederhuisjes gehad en niet elk vogelvoederhuis is even goed. Sommigen vielen – letterlijk – uit elkaar. Daarnaast is de plek van het vogelvoederstation ook belangrijk. Deels voor de vogels zelf, maar als je het vogelvoederhuisje op een zichtbare plek zet kan je zelf er ook meer van genieten.

Ik gebruik sinds een paar jaar dit design vogelvoederhuis en dagelijks geniet ik van musjes, koolmeesjes en meer kleine vogels die komen eten in de tuin. Soms zitten er zelf 6 musjes tegelijk op dit vogelvoederstation!

beste vogelvoederhuisjes kleine tuinvogels

Om de keuze wat makkelijker te maken welk vogelvoederhuis geschikt is heb ik de top 10 vogelvoederhuizen op een rij gezet op basis van mijn ervaringen en reviews van jullie.

Dit zijn de beste vogelvoedertafels, -huisjes en -stations:

Vogelvoederhuisjes om op te hangen aan een boom, tak of andere plek in de hoogte

Een vogelvoedersilo kan je makkelijk ophangen aan een boom, tak of aan bijvoorbeeld een pergola. In een vogelvoedersilo blijft het voer droog en schoon en je kunt deze makkelijk bijvullen.

Dit zijn een aantal van de beste vogelvoederhuisjes om op te hangen:

De vogelvoeder dispenser van Emsa is multifunctioneel. Door de vorm kan hij aan een tak worden opgehangen, maar bijvoorbeeld ook aan een muur. Verderop in dit artikel deel ik meer vogelvoederhuisjes speciaal voor aan de muur.

De beste vogelvoederhuisjes op paal

Zelf ben ik fan van het vogelvoederstation van Gardena. Deze zet je vast op een paal en kan je daardoor heel makkelijk in de grond steken op de gewenste plek.

Het vogelvoederstation ziet er mooi uit en het voer ligt beschut waardoor het goed beschermd wordt tegen regen. Dit vogelvoederstation heeft 403 beoordelingen en wordt beoordeeld met een 4,4 van de 5 sterren.

Er is altijd baas boven baas. Zoek je een vogelvoederstation met meerdere silo’s? Dan is het Buzzy bird voederstation wat voor jou.

Tuinvogels komen hier niets tekort met 5 silo’s en een vogelbadje en voedertray. Je kunt er zelfs voor kiezen het voer er direct bij te bestellen. Je kunt er vetbollen, vetblok, zaadjes en pinda’s in kwijt en er is dus ook een bakje voor water. Dit vogelvoederstation bevestig je met een stok in de grond.

Heb je liever een vogelvoederstation op paal die je op het terras kunt plaatsen? Dit vogelvoederstation is een lust voor het oog en kan op het terras of gazon geplaatst worden. Er worden namelijk ook extra pennen bijgeleverd om deze te verstevigen.

Je kunt het dakje van het station er makkelijk afhalen en zo het vogelvoerstation vullen met voer.

Wil jij een echte design vogelvoederhuis in de tuin? Dan is dit vogelvoederhuisje van Eva Solo wat voor jou.

Je kunt de stok in een border of het gazon bevestigen, maar ook in een plantenpot. Dit ziet er heel mooi uit, bijvoorbeeld voor een schutting. Extra voordeel: dit design voederstation maak je makkelijk schoon in de vaatwasser!

De mooiste vogelvoederhuisjes voor het raam

Je kunt ook een vogelvoederhuisje voor het raam ophangen. Dit zijn meestal doorzichtige vogelvoederhuisjes waar je het voer goed in kunt zien zitten. De vogelvoersilo wordt meestel met behulp van zuignappen aan het raam bevestigd.

Je hebt hele simpele en goedkope vogelvoederhuisjes voor op het raam, maar je kunt ook kiezen voor mooi vormgegeven voederhuisjes. Er zijn zelfs vogelvoederhuisjes voor het raam waar meerdere kleine vogels tegelijk op kunnen zitten.

Dit zijn een aantal van mijn favoriete vogelvoerstations voor op het raam:

Pindakaashuisjes voor tuinvogels

Tuinvogels zijn gek op pindakaas! Pindakaas zit vol onverzadigde vetten wat een goede voedingsbron is voor vogels. Dankzij pindakaas hebben tuinvogels weer energie.

Zorg er wel voor dat je speciale pindakaas voor tuinvogels gebruikt, want de pindakaas voor mensen is niet geschikt voor vogels. Ook is het slim om pindakaas te combineren met andere zaden en pitten voor vogels, zodat ze een veelzijdig dieet krijgen.

Je kunt speciale pindakaashuisjes kopen voor tuinvogels. In deze huisjes kan je heel makkelijk een pot pindakaas klemmen, waardoor vogels hier makkelijk van kunnen eten.

Kies bijvoorbeeld voor een mooi vormgegeven pindakaashuisje of voor een vogelvoederstation met plek voor meerdere potten pindakaas.

Een vogelvoederhuisje aan de muur

Lang niet elk vogelvoederhuisje is geschikt om aan de muur op te hangen. Veel voedersilo’s zijn rond van vorm en daarom niet geschikt om aan een muur, schutting of tuinhuisje op te hangen.

Gelukkig zijn er ook een aantal vogelvoederhuisjes te koop die zo zijn vormgegeven dat ze makkelijk aan een schutting of muur opgehangen kunnen worden. Nog een voordeel: ze zijn vaak nog eens mooi vormgegeven ook! Eerder in dit artikel deelde ik al het huisje van Emsa maar gelukkig is er nog meer keuze.

Of je nou een vogelvoederhuisje voor aan de schutting, op een paal of aan een tak zoekt: dit zijn de beste vogelvoederhuisjes voor in de tuin.

Zelf merk ik dat sinds ik het vogelvoederhuisje op een plek heb gezet met veel takken eromheen er veel meer vogels in de tuin zitten. De vogels kunnen veel makkelijker van plek naar plek hoppen en onze tuin is daardoor veel aantrekkelijker voor tuinvogels. Ik heb het vogelvoederstation tussen de vlinderstruik en de vijgenboom geplaatst.

Het vogelvoederstation staat hier vlak voor het raam, zodat we er zelf ook volop van kunnen genieten. Toch zijn de vogels vliegensvlug en helaas lukt het zelden ze op de foto te zetten.

Zelf voer ik de vogels het hele jaar door en volgens de vogelbescherming is het ook goed dit te doen. Je kunt universele vogelvoeding kopen, maar er zijn ook verschillende soorten vogelvoer te koop.

Bewaar het vogelvoer wel goed afgesloten in een blik. Zelf heb ik weleens muizen snel de schuur uit zien vluchten die de plastic zak met vogelvoer kapot hadden geknaagd, dus ik weet uit ervaring dat je het beter niet op deze manier kunt bewaren.

Daarnaast hebben de vogels in onze tuin de neiging een deel van het voer naast het vogelvoederstation te gooien. Dit trekt weer muizen aan. Op het moment dat we teveel last van muizen hebben plaatsen we deze muizenvallen, waarna we ze weer levend kunnen uitzetten.

Ook groeit er doordat de vogels het voer naast het vogelvoederhuisje gooien her en der wat onkruid uit de zaadjes. Meestal zijn dit grassprieten en die verwijder je heel makkelijk. En soms groeit er zelfs iets verrassends zoals een zonnebloem uit!

Ik kan iedereen aanraden om een vogelvoederstation in de tuin te plaatsen voor meer tuinvogels. Ook deze tips helpen om meer vogels in de tuin te krijgen. En ja, dat trekt weer meer dieren aan maar ook dat hoort bij de natuur.

Veel plezier met je nieuwe vogelvoederstation.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven