Sta jij weleens stil bij de dingen die je koopt? Of nog beter, wat je misschien niet meer koopt?
Sabine bedacht een leuke challenge met als uitdaging 10 dingen te noemen die je nooit meer koopt en daagde mij uit om ook 10 dingen te delen. Die uitdaging ga ik graag aan! En ik daag bloggers Mariska van Mariscasa en Mindy Schroor uit om ook mee te doen aan deze tag.
De laatste jaren ben ik steeds duurzamer gaan leven. Ik maak andere keuzes in het leven en denk bewuster na over de dingen die ik wel koop. Ook ben ik druk met ontspullen en heb ik laatst het huis eens goed opgeruimd.
Soms twijfel ik weleens of het allemaal genoeg is. Op social media krijg ik namelijk regelmatig kritiek dat ik niet duurzaam genoeg leef. Daardoor twijfel ik regelmatig aan mijzelf, maar ook over het feit of ik nog wel over duurzaamheid wil schrijven.
Ik streef namelijk niet naar een 100 % duurzaam leven, maar wel naar een duurzamer leven. En om dan op alles wat niet direct duurzaam is kritiek te krijgen, omdat ik weleens over duurzaamheid schrijf, daar heb ik niet zo’n zin in. Is helemaal stoppen met hierover schrijven dan beter?
Maar als ik dan het enthousiasme in mijn omgeving hoor dat ze dankzij mij kleine stapjes nemen in een duurzamer leven, dan weet ik weer waarvoor ik het doe. Juist voor de mensen die de eerste stappen in duurzaamheid willen zetten en niet goed weten hoe vind ik het leuk om inspiratie te delen.
En dit overzicht is ook weer zoiets: 10 dingen die ik nooit meer koop. Hierdoor realiseer ik mij weer wat voor stappen ik al heb gemaakt en hoeveel duurzamer ik al leef dan een aantal jaar geleden.
Super leuk om eens zo’n lijstje te maken. Wil jij ook duurzamer leven en vraag jij je af of je wel genoeg doet? Maak dan ook eens zo’n lijstje, grote kans dat je al veel verder bent dan je zelf denkt!
10 dingen die ik nooit meer koop
1. Shampoo
Dit onderwerp is misschien wat misleidend. Natuurlijk was ik mijn haar nog wel! Maar wat ik nooit meer koop is shampoo uit plastic flessen. Inmiddels gebruik ik al meer dan een jaar shampoobars, mijn favoriet is kaneel als shampoo en citrus als conditioner. Voor de conditioner gebruik ik een bamboe zakje, omdat het hier beter in schuimt en de shampoo bewaar ik op een bamboe schaaltje.
Duur? Nee, want je doet er echt super lang mee! Ik vind het echt fijn en heb inmiddels al veel familie en vrienden zo ver dat ze ook enthousiast zijn over de shampoobars. Dat scheelt een heleboel plastic flessen!
2. Wattenschijfjes
Ook ben ik een jaar geleden gestopt met het kopen van wegwerp wattenschijfjes. Wist je dat deze schadelijk zijn voor het milieu? De productie hiervan belast het milieu (er wordt zelfs bleekmiddel voor de productie gebruikt!) en er gaan ook heel wat plastic zakken met niet recyclebare wattenschijfjes per jaar doorheen.
Ik heb bewust gekozen voor herbruikbare zwarte wattenschijfjes. Ook na het wassen kan je namelijk op witte wattenschijfjes make-up resten blijven zien, waardoor deze er een beetje smoezelig uit gaan zien. Mijn zwarte wattenschijfjes zien er na een jaar nog hartstikke goed uit.
3. Tassen
Ik had een tassenverslaving. Nooit had ik er genoeg. Regelmatig kocht ik nieuwe tassen. Om er dan weer achter te komen dat ik toch wel heel veel tassen had en er weer een aantal richting de textielcontainer te brengen.
Mijn laatste nieuwe tas heb ik nu een half jaar. En dat is niet eens mijn schuld, want die kreeg ik cadeau van mijn man. De laatste tas daarvoor is zeker al anderhalf jaar geleden.
Wat is het verschil? Ik heb geïnvesteerd in een aantal tijdloze tassen van goede kwaliteit. Geen tassen meer van winkels als H&M en Primark (daar probeer ik sowieso niet meer te komen), maar tassen die wel jaren meegaan. En laatst ging de rits van een tas kapot. Ik schaam mij bijna om dit te zeggen, maar normaal zou ik hem hebben weggegooid. Nu heb ik hem laten repareren bij een kledingatelier.
4. Schoenen
Naast een tassentik heb ik ook een schoenentik. Nou ja, ik heb sowieso wel een kledingtik. Maar vorig jaar zomer heb ik besloten dat ik duurzamer wil leven en veel minder schoenen en kleding wil kopen.
Het eerste wat ik heb gedaan is mijn kledingkast inhoud halveren. En tijdens de opruimchallenge deze maand heb ik het nog eens met 1/3 verminderd. Door alleen de dingen te houden waar je echt blij van word, ontstaat er veel meer rust in de kledingkast.
Ook heb ik hierdoor veel minder de neiging nieuwe dingen te moeten kopen. Sowieso probeer ik steeds meer schoenen en kleding van een goede kwaliteit te kopen. En mij zoveel mogelijk te houden aan de regel dat ik alleen iets nieuws (vergelijkbaars) mag kopen als er iets kapot is.
Voor kleding lukt dat nog niet altijd, maar voor schoenen wel.
5. Kerstballen
Tja, hoeveel kerstballen kan je hebben. Tot een paar jaar terug kocht ik er elk jaar wel een aantal bij. De laatste jaren koos ik echter voor een minimalistisch boompje zonder kerstballen en heb ik geen nieuwe meer gekocht.
Sowieso heb ik al heel veel (goedkope) kerstballen weggedaan. Ik heb een mooie basis die ik altijd kan gebruiken en die mij ook ontzettend dierbaar is, omdat ik deze van mijn (inmiddels overleden) moeder heb gekregen. Na 9 Jaar koester ik deze nog steeds, dus waarom zou ik dan elk jaar goedkope prullaria voor kerst kopen wat ik het volgende jaar niet meer gebruik?
6. Servies en mokken
Ik kan zo genieten van een mooie tafelstyling. Maar tegelijkertijd ben ik nooit tevreden over mijn eigen tafelstyling. Met als resultaat dat ik steeds meer servies, glaswerk, bestekken en mokken koop. Het gevolg: kasten vol met een ratjetoe van van alles en nog wat.
En mijn familie en vrienden? Die zijn altijd super enthousiast over hoe mooi het er bij ons uitziet. Dus waar maak ik mij druk om? Nee, die perfecte tafelstyling heb ik losgelaten. Er komt geen nieuw servies meer in (Pasen was de laatste keer dat ik gezwicht ben) en vanaf nu doe ik het met de spullen die ik heb.
7. Boeken ter ontspanning
Vorig jaar heb ik bijna alle boeken de deur uit gedaan, wat ruimt dat lekker op! Tegenwoordig lees ik boeken ter ontspanning vanaf de e-reader. Alleen van mijn favoriete schrijfster wil ik graag nog een papieren boek, maar haar laatste boek heb ik dan ook tweedehands besteld, zodat er geen papier verspild wordt.
Boeken over DIY, interieur en huishouden en ondernemen bestel ik wel altijd op papier, omdat ik hier vaak dingen nog eens bij na wil kijken en dat nou eenmaal beter gaat op papier dan digitaal.
8. Frisdrank
Ik weet dat het niet gezond is, maar ik ben nou eenmaal gek op frisdrank. Mijn favorieten zijn Cola Light & Ginger Ale. Maar hoe meer ik erover nadacht, des te meer zonde ik het vond van al die plastic flessen.
Sinds 1,5 jaar gebruiken we daarom de Sodastream. Scheelt niet alleen een boel plastic flessen, maar ook een hoop gesjouw met zware boodschappen!
9. Deodorant in spuitbussen
Over deodorant gaan veel verschillende verhalen rond over hoe en waarom ze slecht zijn voor het milieu. Duidelijk is dat een spuitbus deodorant helemaal leeg moet zijn wil het gerycled kunnen worden en in de praktijk is dit meestal niet mogelijk. Daarnaast komt er door het sprayen veel CO2 in de lucht, wat een nadelig effect op het broeikaseffect heeft.
Ook aan deodorant als roller zitten nog wel wat nadelen, deze bevatten bijvoorbeeld plastic. Toch is dit al een betere en duurzamere keuze dan een deodorant in spuitbusvorm en komen deze spuitbussen er bij mij niet meer in. Het liefst zou ik naar een volledig duurzame variant overstappen, maar ik heb nog geen variant gevonden die bij mij past.
10. Bamboe
De laatste is een gekke in dit lijstje, maar toch komt het er niet meer in. Een aantal jaren geleden kochten wij bamboe bij de Intratuin. Inmiddels zijn we erachter dat dit een overwoekerende plant is, die langzaam de tuin overneemt en heel lastig te verwijderen is. Ik ben er sinds een paar dagen mee bezig, maar het is echt een enorme klus.
Hopelijk lukt het om het zelf te verwijderen, en anders moeten we een tuinman inschakelen. En zo zie je maar weer dat ook met groen het toch nog altijd uitkijken is wat de gevolgen zijn. Maar natuurlijk komen er straks weer andere planten voor in de plaats!
Als ik dit lijstje zo lees ben ik best trots op mijzelf! Leuk om eens bij stil te staan wat voor stappen ik al heb gezet.
Wat staat er bij jou op je lijstje?
Liefs,
Ilse
Om eerlijk te zijn moet ik ook wennen om minder gebruik te maken van al de bovengenoemde punten, vooral frisdrank. Deze is niet alleen ongezond maar vervuild onze milieu vooral.
Het zijn best wat stappen he, maar zo 1 voor 1 wel goed te doen en alle kleine beetjes helpen 🙂
Ik heb besteld wasbar plus zakje en de schijfjes.!
Ben benieuwd! 😁😁
Leuk!! Ik ben er zelf echt heel blij mee 🙂
Leuk artikel! DuurzamER leven is ook al een prima stap. 100% duurzaam is voor mij een veel te groot doel. Shampoo, conditioner en zeep gebruik ik voortaan van zeepbars. Ik probeer ook duurzamere beautyproducten te kopen zoals Dagcreme van Weleda. En kleding voor de kids koop ik tweedehands! Ze groeien er zo onwijs snel uit, en ik hoef je niet druk te maken over vlekken of gaten in nieuwe kleding. Kunnen ze lekker spelen en knoeien als ze daar zin in hebben.
Je verwoord het heel mooi, 100 % duurzaam is inderdaad voor mij ook een te groot doel. Maar je bent al heel goed bezig zo te horen, leuk! En op tweedehands kleding bespaar je inderdaad een hoop geld en vaak nog hartstikke leuk ook, super handig.
Leuk artikel! Ook wij proberen duurzamer te leven. Wij gebruiken al jaren de smeerdeodorant Love the planet en Nuud, we zijn over beide heel tevreden. De tip van zwarte make up schijfjes is super, dat gaan we bestellen 🙂 en denk eraan: alle kleine beetjes helpen!
Dankjewel en super leuk om te horen dat je meteen besteld hebt! En fijne tip van de deodorant, ik ga ze eens bekijken! 🙂