Smart verlichting: wat is de beste keuze? Action, IKEA of Philips Hue?
dimbare filamentlampen philips hue coolblue

Smart verlichting: wat is de beste keuze? Action, IKEA of Philips Hue?

Wil jij je huis voorzien van slimme verlichting en twijfel je over de beste keuze? Kan je nou het beste kiezen voor één van de goedkope smart lampen van Action of IKEA of toch investeren in kwaliteit en voor de Philips Hue kiezen? Ik heb een aantal voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Het is alweer een jaar geleden dat ik een aantal Philips Hue lampen, zoals de filamentlampen en de Bridge, mocht uittesten voor Coolblue. Deze verlichting bevalt zo goed dat we ons hele huis willen voorzien van smart verlichting. Maar omdat de lampen niet goedkoop zijn ben ik gaan nadenken over alternatieven. De slimme verlichting van Action en IKEA zijn een stuk goedkoper en misschien is dat wel een goed alternatief?

Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb vele reviews op internet gelezen. De belangrijkste voor- en nadelen, en onze uiteindelijke keuze, zet ik op een rij. Twijfel je nog over smart verlichting? Bekijk dan ook de voordelen van een Smart Home.

Smart verlichting van Action

De Action verkoopt een groot assortiment aan verschillende smart verlichting. Verschillende vormen, kleuren en volop keuze. En dat voor een laag prijsje, prima keuze zou je dus zeggen. Dat is gedeeltelijk waar en toch valt onze keuze niet op de slimme lampen van Action.

De lampen van Action zijn een prima, en vooral goedkope, keuze als je wilt beginnen met smart verlichting en een aantal lampen wilt aansluiten. Naast een aantal te overziene minpunten zoals dat de lampen vaak zijn uitverkocht, vind ik een aantal nadelen toch zwaarder wegen waardoor onze keuze hier niet op is gevallen.

Het grootste nadeel vind ik dat de smart verlichting van Action niet is aan te sluiten op de Philips Hue Bridge. Aangezien we onze lampen via deze weg bedienen, valt dit voor ons hierdoor al af. Heb jij Google Home? Dan kan je de lampen van Action op deze manier bedienen.

Nog een aantal punten om mee te nemen in je afweging is de veiligheid: met de smart verlichting van Action verbind je direct met je wifi, in tegenstelling tot Philips Hue. Dit in combinatie dat de lampen uit China komen kan een afweging zijn om vanuit veiligheid en privacy niet voor deze lampen te kiezen. Ook heb ik ervaringen van mensen gelezen die problemen hebben met het toevoegen van de slimme verlichting van Action aan de app en mensen bij wie de lampen korter meegaan dan de lampen van Philips Hue.

Slimme verlichting van IKEA

Ook IKEA heeft verschillende, goedkopere, slimmere verlichting te koop. Het aanbod is wel minder uitgebreid dan van Philips Hue, maar gelukkig kunnen de lampen van IKEA wel op de Philips Hue Bridge worden aangesloten. Een belangrijk voordeel waardoor de keuze toch op deze goedkopere smart verlichting zou kunnen vallen.

Toch zitten er een aantal nadelen aan de slimme verlichting van IKEA. Zo is de keuze uit wittinten van de lampen minder uitgebreid dan bij Philips Hue en lijken de kleuren sowieso iets minder vol dan bij de Philips Hue lampen.

Ook blijkt uit een review van de IKEA smart verlichting op Smarthomemagazine dat de IKEA lampen aangesloten op de Philips Hue sporadisch kunnen knipperen en traag kan reageren bij het aan- en uitzetten.

Philips Hue verlichting

Met alle voor- en nadelen op een rij blijkt toch echt dat de Philips Hue verlichting voor ons de beste keuze is. De smart verlichting is wel wat duurder, maar als je bedenkt dat deze verlichting zo’n 10 jaar mee gaat vinden wij dit wel de investering waard. Stap voor stap zullen wij onze verlichting in huis dan ook verder uitbreiden met de Philips Hue lampen.

philips-hue-woonkamer

De kwaliteit, intensiteit van de kleuren, makkelijk te bedienen en betrouwbaarheid zijn de belangrijkste afwegingen voor ons. In de woonkamer hebben wij nu Philips Hue white and color ambiance. De verschillende kleuren en met name de kleurscene’s gebruiken wij ook echt vaak en vinden wij zoveel meer sfeer geven dan alleen het warme witte licht. Mocht je twijfelen tussen Philips Hue white ambiance of Philips Hue met kleur, dan kan ik in de woonkamer echt aanraden om voor kleur te kiezen.

Voor de lampen in de woonkamer die we wat minder vaak aan zetten hebben we wel voor alleen white ambiance gekozen, omdat dit net wat goedkoper is. De ambiance zorgt er wel voor dat je voor een warme en sfeervolle verlichting kan kiezen.

In de overige ruimtes in huis willen we ook Philips Hue verlichting aanschaffen. Voor sommige ruimtes zullen we daarbij voor de white ambiance kiezen en voor functionele ruimtes is de Philips Hue white voldoende. Omdat we minder tijd doorbrengen in deze ruimtes vinden we hier de verlichting met kleur minder belangrijk en in sommige ruimtes is het ook niet nodig om de ruimte sfeervol te verlichting met de ambiance optie.

Als je net begint met Philips Hue verlichting zou je voor bluetooth verlichting kunnen kiezen en heb je niet perse de Bridge nodig, maar als je de verlichting gaat uitbreiden en gebruik wilt maken van de uitgebreide instellingen dan is de Philips Hue Bridge wel aan te raden.

Bekijk hier het overzicht van de verschillende Philips Hue verlichting bij Coolblue en bij Bol.com. Meer verlichting inspiratie zien? Bekijk dan de verlichtingstrends van 2021.

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

3 gedachten over “Smart verlichting: wat is de beste keuze? Action, IKEA of Philips Hue?”

  1. Ik ben dit aan het overwegen.. heb je toevallig ook foto’s van de verschillende sferen met philips hue? Ik ben nl. wat overweldigd ivm waar zou ik de ambiance nemen en waar gewoon wit, dus ik zou het effect van deze verschillende verlichtingsarmaturen wel eens willen zien.. dus ik zou eigenlijk foto’s moeten zoeken waarbij ik bv een woonkamer kan zien met neutraal licht en dan met een speciale instelling van philips hue.. bijvoorbeeld 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven